Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα τα όσα ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑΡ, όπου παρευρίσκονταν και ελληνική αντιπροσωπεία. 

Το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει ότι η αποχώρηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, ήταν από μόνη της ξεκάθαρη καταδίκη της μετατροπής «ενός έργου ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής» εκ μέρους του Ερντογάν.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ σημείωνει συγκεκριμένα:

«Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της.
Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών. Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της».