Μιλώντας στο συνέδριο της Νέα Δημοκρατίας ο κ. Σχοινάς κάλεσε τη βάση της παράταξης να κλείσει τα αυτιά της σε ακροδεξιές σειρήνες.

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή σε λίγους μήνες θα τοποθετήσει χιλιάδες ένοπλους φύλακες στα σύνορα της Ευρώπης και θα είναι ο πρώτος οργανισμός της Ένωσης με προσωπικό που θα οπλοφορεί, συμβολίζοντας στην πράξη τη βούληση της να φυλάξει τα εξωτερικά κοινά σύνορα.

Προανήγγειλε επίσης ότι το νέο σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης στις αρχές του χρόνου θα καθιστά σαφές ότι όλα τα κράτη- μέλη θα πρέπει να επωμίζονται ευθύνες. «Η Ευρώπη ή θα είναι αλληλεγγύη ή δε θα είναι Ευρώπη. Σειρήνες κα εγχώριοι κήρυκες που υπόσχονται απλές λύσεις σε ένα περίπλοκο πρόβλημα δεν πρέπει να μας παρασύρουν. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα ως Ευρώπη».

Ο κ. Σχοινάς όμως άφησε αιχμές και για τα μπάρμπεκιου, σχολιάζοντας: «Η Μόρια μας πληγώνει βαθιά αλλά τα αίσχη και οι φαιδρότητες των μπάρμπεκιου δεν είναι συμβατά με ένα έθνος που ιστορικά ενσωμάτωσε τους πρόσφυγες».

Αναφέρθηκε στο γαλλικό φρένο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, σημειώνοντας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια βλέπουν την Ευρώπη «να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα και να μετακινεί το γκολποστ».

Τέλος, να σημειωθεί ότι το σχόλιό του για τις ηγεσίες που προτιμούν το Τwitter από τη δημόσια αντιπαράθεση ιδεών και δράση, ερμηνεύθηκε ως καρφί για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.