Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορα

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, έστειλε σκληρά μηνύματα στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ξεκάθαρη καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας από την ηγεσία του ΕΛΚ και τόνισε ότι «όπως γυρίσαμε την πλάτη στις προκλητικές αναφορές, έτσι και η Ευρώπη στέκεται αντίθετη στην παραβίαση των διεθνών κανόνων». Τόνισε ότι θα ζητήσει σαφή καταδίκη και από το ΝΑΤΟ στη μεθαυριανή του Σύνοδο. «Μια Συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι εναντίον άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης. Είπε, δε, ότι η Ελλάδα ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ακόμα και στη συμπαράσταση του ΕΛΚ στο μεταναστευτικό. «Ποια άλλη πολιτική οικογένεια βρίσκεται με τόση συνέπεια δίπλα μας;», διερωτήθηκε. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Δεν είμαστε το μαύρο πρόβατο, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων για μια Ευρώπη που αλλάζει. Επιστρέψαμε εκεί που έπρεπε να βρισκόμαστε πάντα», είπε ακόμα.

Ενίσχυση σε 200.000 νοικοκυριά

«Σήμερα ανακοινώνω ότι περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα. Και με κατεύθυνση προς εκείνους τους συμπολίτες μας, που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη», είπε για το κοινωνικό μέρισμα ο κ. Μητσοτάκης.

«Τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες, και μια κατηγορία για την οποία νοιάζομαι ιδιαίτερα, τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ!», είπε προσδιορίζοντας τη στόχευση και τόνισε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας.

Ανοίγουμε τις πόρτες του κόμματος

«Ανοίγουμε τις πόρτες μας, δεν ανακυκλώνουμε τα φθαρμένα υλικά του χθες», κλείνοντας έτσι τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου, με μια σαφή αιχμή για τον τρόπο, με τον οποίο προχωρά η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα ανοιχτό κόμμα, το οποίο μπορεί να ενσωματώνει και άλλες ιδέες εκτός των κομματικών συνόρων, με αποτέλεσμα να εναρμονίζεται με την κοινωνική πλειοψηφία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικά και στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους που νομοθετήθηκε μετά από 45 χρόνια, στην ικανοποίηση του αιτήματος για ασφάλεια σε πανεπιστήμια και γειτονιές, αλλά και στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου για να καταδείξει πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. «Η Ελλάδα είναι πια έτοιμη να υποδεχθεί το αυτονόητο με ευρύτερη αποδοχή. Η Ελλάδα έχει βιώσει το παράλογο. Και έχει καταλάβει ότι μετατρέπεται σε ανεύθυνο και επικίνδυνο. Και όταν γίνεται καθεστώς, κακοφορμίζει», τόνισε.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες για τη ρύθμιση των πορειών. «Το κέντρο της Αθήνας ήταν πάλι κλειστό γιατί κάποιοι λίγοι θέλησαν να ταλαιπωρήσουν τους πολλούς. Με το έτσι θέλω αποφάσισαν για τις ζωές όλων στην πρωτεύουσα. Γιατί έτσι επέλεξαν εκείνοι που θέλουν την Ελλάδα εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη. Η κανονικότητα προέρχεται από τον κανόνα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδας νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει την κατανομή των διαδηλώσεων, με απόλυτο σεβασμό στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, ακόμα, ότι η ΝΔ «δεν θα υποκύψει στον κυβερνητισμό» και στάθηκε στην αυτόνομη λειτουργία του κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, μίλησε ακόμα και για δράσεις «δημιουργικού ακτιβισμού» από τη μεριά του κόμματος της ΝΔ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον νυχτερινό αγώνα δρόμου με μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών. Υπεραμύνθηκε, δε, της επιλογής για ετήσια συνέδρια του κόμματος, για να παρακολουθείται η πορεία του κόμματος και να δίδονται κοινωνικά μηνύματα για σημαντικά ζητήματα.

Το συνέδριο…χωρίς κάλπη

«Κάπου άκουσα ότι ένας σύνεδρος είπε ότι συνέδριο χωρίς εκλογές είναι σαν κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ. Συμφωνώ. Ή σαν μπουζούκια χωρίς τσιγάρο, θα προσέθετα! Έχοντας παρακολουθήσει από κοντά την άψογη διαδικασία και τον πλούσιο διάλογο, δηλώνω υπερήφανος», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. «Οι απόψεις που διατυπώθηκαν εδώ διαμόρφωσαν ένα σχήμα που μετατρέπεται σε ρήγμα με το παρελθόν. Και αυτό μεγαλώνει και τη δική μου ευθύνη». Πιστέψτε με, την νιώθω απόλυτα. Και δεσμεύομαι ότι θα μετατρέψω την εμπιστοσύνη σας σε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Η δύναμή μου, τώρα, είναι μεγαλύτερη!», προσέθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε με αναφορά στο επόμενο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο του 2020, λέγοντας ότι ευελπιστεί τότε η οικονομία να πηγαίνει καλύτερα, ενώ μίλησε για καινούργιες επενδύσεις, αλλά και για αίσθημα ασφάλειας. «Σε όσους βιαστούν να προδικάσουν ότι αυτοί οι στόχοι είναι μακρινοί, ας σκεφτούν πόσα έγιναν μέσα σε 4 μήνες», τόνισε ο πρωθυπουργός.