Η κα Αυγέρη κατά την ομιλία της τόνισε ότι η μάχη απέναντι στη συντήρηση έχει ήδη ξεκινήσει στο κοινωνικό πεδίο, σημειώνοντας: «Παραμένουν και περιμένουν, αναζητώντας σημεία σύγκλισης, με το βλέμμα σε κάθε επόμενη αναμέτρηση.

Και, ξέρετε, μπορεί οι επόμενες εκλογές να αναμένονται σε τέσσερα χρόνια ή όποτε τις σχεδιάζει ο αντίπαλος, όμως η μάχη απέναντι στη συντήρηση έχει ήδη ξεκινήσει στο κοινωνικό πεδίο. Κι εκεί, ο καθημερινός κόσμος μπορεί να δεχτεί το λάθος, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί την απουσία.

Κι είναι αλήθεια, ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στις δύο κυβερνητικές περιόδους του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις όποιες αδυναμίες, δεν κλείσαμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα, δεν κλείσαμε τα αυτιά μας στην αγωνία των συμπολιτών μας και, κυρίως, δεν σιωπήσαμε».

«Ούτε τώρα θα σιωπήσουμε. Ο αναστοχασμός μετά την ήττα δεν σημαίνει να σωπάσουμε, όπως πολύ θα το ήθελαν οι αντίπαλοι.

Οι αρχές και οι αξίες μας δοκιμάστηκαν από τη διαχείριση της μνημονιακής καταστροφής, αλλά δεν απομακρυνθήκαμε απ’ αυτές. Μ’ αυτές ως σημείο αναφοράς πορευτήκαμε.

Ούτε τώρα θα απομακρυνθούμε. Η ανασυγκρότηση μετά την ήττα δεν σημαίνει να απολογούμαστε γι’ αυτά που πιστεύουμε και να τα εγκαταλείπουμε» πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Αυγέρη σημείωσε επίσης: «Οι αντίπαλοί μας τολμούν να μας εγκαλούν για το αξιακό μας υπόβαθρο, για αξίες που οι ίδιοι απεχθάνονται. Κι άλλοτε μας λένε ότι είμαστε πολύ αριστεροί, άλλοτε ότι δεν είμαστε πολύ αριστεροί.

Αυτό που θέλουν είναι να μην υπάρχουμε καν. Δεν βλέπω, επομένως, τον λόγο γιατί να μπαίνουμε εμείς σε μια τέτοια συζήτηση.

Αντίθετα, πιστεύω ότι πρέπει να καταδείξουμε τη δική τους αγωνία, που τώρα κρύβεται πίσω από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά όταν καθίσει ο ενθουσιασμός θα βγαίνει στην επιφάνεια.

Παρά την κατάληψη του κράτους που επιχειρούν, παρά τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκούν σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής, οι κυβερνώντες και οι στρατιές των πρόθυμων παρατρεχάμενων γνωρίζουν πως το σύστημα αξιών που πρεσβεύουμε και προωθούμε μέσα από το πολιτικό μας πρόγραμμα παραμένει ζωντανό και συνεκτικό στοιχείο για το πιο δυναμικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό που καμώνονται ότι έχουν στο πλευρό τους, μα ποτέ δεν είχαν κι ούτε έχουν».

Σ’ αυτό το διήμερο ακούγονται λόγια ελπίδας. Σε κάθε αφετηρία υπάρχει μια προσμονή. Όμως, ο χρόνος τρέχει.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλείται να επιδείξει ώριμα ανακλαστικά, να αναστοχαστεί και να ανασυγκροτηθεί, με δεδομένο ότι ήταν η δική του καταλυτική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα, από τις αρχές της δεκαετίας, που καθιστά αναγκαία μια νέα φυσιογνωμία και υπόσταση για τον κύριο εκφραστή της δημοκρατικής, προοδευτικής πλειοψηφίας.

Η αυλαία για τη ΝΔ, αργά ή γρήγορα, θα πέσει

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης: «Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που διαχειρίστηκε με αποτελεσματικότητα τις μεγάλες κρίσεις, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε τους τίτλους τέλους στη δυσκολότερη περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Το έργο αλλάζει, είμαστε μετά τα μνημόνια. Κι αυτό οφείλεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκκινητής των πολιτικών εξελίξεων ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να ανακτήσει την πρωτοβουλία στο πεδίο, στη βάση, εκεί που διαμορφώνονται νέα αιτήματα.

Ο λόγος και οι πράξεις μας αφορούν πια στη διαμόρφωση των πολιτικών πραγμάτων σε μελλοντικό χρόνο.

Δεν μας πτοεί ότι έχει ανέβει μια κακή παράσταση, την οποία χειροκροτά ένα άλλο κοινό, μαθημένο στις επαναλήψεις.

Ξέρουμε ότι αυτή η παράσταση δεν θα αντέξει. Η αυλαία για τη ΝΔ, αργά ή γρήγορα, θα πέσει. Κι αυτό έχει ξαναγίνει και υπάρχουν πολλές εκδοχές ήττας για να διαλέξουν.

Το ερώτημα για εμάς είναι αν θα στήσουμε το δικό μας καλό έργο στην ίδια σκηνή, με το ίδιο κοινό και τους ίδιους κανόνες ή αν θα βρούμε και θα μπορέσουμε να στήσουμε μια νέα πολιτική συνθήκη, να διαμορφώσουμε μια νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γίνουν οργανικό κεφάλαιο μιας προοδευτικής ιστορίας κι όχι υποβολείς της συντηρητικής υποκρισίας».