Να ενημερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους πολιτικούς αρχηγούς για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από την ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Βρεθήκαμε ως κυβέρνηση τρεις φορές σε διάστημα 6 μηνών με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Και τότε η προσφυγική κρίση ήταν μεγάλη, αλλά ούτε για μια φορά δεν πέρασε από το δικό μας μυαλό να κάνουμε πίσω σε πάγιες θέσεις υπεράσπισης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεν μασήσαμε τα λόγια μας ποτέ. Από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο πρόεδρο δεν έθεσε τα θέματα του Αιγαίου.

Δεν ζήτησε την εφαρμογή των κυρώσεων που εμείς με τον κύπριο πρόεδρο κατακτήσαμε Αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για λεπτή κόκκινη γραμμή μεταξύ του Συριακού της τουρκικής προκλητικότητας και του προσφυγικού. Αναρωτιέμαι αν πιστεύουν ακόμα πως με μια στάση κατευνασμού θα πετυχαίναμε κάτι.

Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι μια ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για την στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα» σημείωσε.

Η αναφορά του στον Σαμαρά 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ περί αποδέσμευσης με ό,ποιον τρόπο από τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας: «Θα ήταν απλά μια γραφική τοποθέτηση αν δεν ήταν πρώην πρωθυπουργός και ο οποίος έχει πολύ μεγάλη επιρροή ακόμα στην ΚΟ της ΝΔ». Σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πάρει θέση για το «αν μπορεί ο ίδιος και η κυβέρνηση του να εγγυηθεί αυτή τη Συμφωνία», ειδάλλως αφήνει «διάπλατα ορθάνοιχτο παράθυρο για την αποσταθεροποίηση και βόρεια της χώρας».