Με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ο νέος φορέας θα εντοπίζει τις κινήσεις προσφυγικών ροών στα παράλια της Τουρκίας και στη συνέχεια θα ειδοποιείται η Frontex, ενώ θα επεμβαίνουν και οι ελληνικές αρχές. 

Πιο συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ συγκρότησης του Ενιαίου Φορέα που θα εκδοθεί, θα ορίζονται η αποστολή, η συγκρότηση, αλλά και οι αρμοδιότητές του. Παράλληλα, θα ορίζονται και ορισμένες νέες, εκτελεστικές αρμοδιότητες του αρμόδιου συντονιστή για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, του υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Ο κ. Στεφανής εδώ και καιρό είχε ζητήσει να γίνει μια κωδικοποίηση των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να μπορεί να έχει περισσότερες εκτελεστικές αρμοδιότητες και να μην τίθεται ζήτημα συναρμοδιοτήτων σε πράγματα που θα μπορούσαν να «τρέχουν» πολύ πιο γρήγορα. 

Υπό αυτό το πρίσμα, τόσο η συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα όσο και το πλήρες πλέγμα αρμοδιοτήτων του κ. Στεφανή αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Γιώργο Γεραπετρίτη να έχει αναλάβει τον προσδιορισμό τους.