Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης έχει προκαλέσει την άμεση και αυστηρή αντίδραση της Αθήνας, με τον Νίκο Δένδια να διαμηνύει ότι η αντίληψη αυτή της Τουρκίας για τον καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών είναι «κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως» και «υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο».

Εξξάλου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε με κατηγορηματικό τρόπο ότι εάν ο πρέσβης της Λιβύης δεν γνωστοποιήσει στην ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία μέχρι την Παρασκευή με την Τουρκία, τότε θα απελαθεί.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γεννηματάς τόνισε εξάλλου πως «η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS - στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει - δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα»,

Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για τα ελληνοτουρκικά έχει ζητήσει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος.