Οι 212 ψήφοι για την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, άνοιξαν τον δρόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας το νομοσχέδιο, η ψηφοφορία για το οποίο αναμένεται να γίνει την επόμενη Τετάρτη. 

Όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ψηφίσει υπέρ της συγκεκριμένης διευκόλυνσης, ενώ Κίνημα Αλλαγής, ΜεΡΑ25 και φυσικά Νέα Δημοκρατία έχουν ταχθεί κατά των αρκετών προϋποθέσεων που τίθενται για τη διευκόλυνση.

Επρόκειτο βέβαια για όρους που έθεσε για να υπερψηφίσει το ΚΚΕ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει καταψηφίζοντας και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης (μετά το σχετικό άρθρο του Συντάγματος) η μόνη απώλεια που δεν θα είναι ανεπανόρθωτη για την τύχη του νομοσχεδίου είναι είτε το ΜεΡΑ25 των 9 βουλευτών, είτε η Ελληνική Λύση. 

Οποιαδήποτε άλλη υπαναχώρηση κόμματος θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός των 200 ψήφων, ώστε ο νόμος να ισχύσει άμεσα από την επόμενη κιόλας Βουλή. 

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε είναι ακριβώς εκείνο που παραδόθηκε στα κόμματα και προβλέπει:

1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

2. Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της Διασποράς.

4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι διαθέτουν ενεργό ΑΦΜ και τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα.