Οι σχετικές επαφές μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών κλιμακίων επρόκειτο να γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο, στην Αθήνα. Η απόφαση που έλαβε το υπουργείο Άμυνας εκπέμπει ισχυρό συμβολισμό, ώρες πριν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. 

Βεβαίως, η απόφαση που ελήφθη στα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια δεν έχει άμεση σχέση με το τελευταίο επεισόδιο της τουρκικής προκλητικότητας, ήτοι το Μνημόνιο Συνεργασίας για ΑΟΖ με τη Λιβύη, αλλά αφορά όλη τη γκάμα της τουρκικής προκλητικότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Βεβαίως, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να μένει ο δίαυλος με την Άγκυρα ανοιχτός, εξ ου και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, αλλά την ίδια ώρα εκπέμπεται η αποφασιστικότητα της Αθήνας να μην αφήσει χωρίς απάντηση την τουρκική προκλητικότητα.

Τα ΜΟΕ ως πρακτική διεθνούς πολιτικής έχουν προκύψει ως εργαλείο ανταλλαγής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας τα τελευταία 30 χρόνια και αφορούν κυρίως τους τομείς των Εξωτερικών και της Άμυνας. Πρόκειται για συναντήσεις που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και καταλήγουν σε κινήσεις και από τις δύο πλευρές για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική και τον τομέα της άμυνας.