Ο καθηγητής, που ήταν ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, είχε καταθέσει αίτημα να παραστεί με το δικηγόρο του, ο οποίος επιχειρηματολόγησε γιατί πρέπει να εξεταστεί ως κατηγορούμενος και όχι ως μάρτυρας. 

Κύριος λόγος το γεγονός ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδορκία.

Τελικά ο δικηγόρος του Μανιαδάκη αποχώρησε και ο μάρτυρας καταθέτει χωρίς την παρουσία του.

Νωρίτερα, είχε ζητηθεί από όλες τις πλευρές της προανακριτικής, πλην της ΝΔ, να καταθέσει ο κ. Μανιαδάκης ως μάρτυρας και όχι ως κατηγορούμενος.

Σύμφωνα με τον Κ.Πλεύρη (ΝΔ) ο κ. Μανιαδάκης είναι ύποπτος για ψευδή κατάθεση και άρα πρέπει να καταθέσει με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις.

Την έκπληξή του εξέφρασε ο Σπ.Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ). 

Λάππας: Η επιτροπή δεν καλεί υπόπτους αλλά μάρτυρες. Απαράδεκτο το αίτημα, ο συγκεκριμένος καλείται ως μάρτυρας. Και καταγγέλλω τη μεθόδευση αυτή. Επαναλαμβάνω η επιτροπή δεν τον καλεί ως ύποπτο, αλλά ως μάρτυρα, όπως θα κληθούν και οι υπόλοιποι.

Πλεύρης: Και η Τουλουπάκη; 

Λάππας: Φυσικά.

Κεγκέρογλου: Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ύποπτος Μανιαδάκης, αλλά μάρτυρας Μανιαδάκης. 

ΚΚΕ: Για όλους ίδια αντιμετώπιση, όχι δύο μέτρο και δύο σταθμά. Να κληθεί όπως κλήθηκε και ο Φρουζής. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ελληνική Λύση.

«Τραυματική εμπειρία η κατάθεσή μου»

Στην κατάθεσή του, μεταξύ άλλων ο Νίκος Μανιαδάκης ανέφερε πως αποφάσισε ο ίδιος να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη «Η Ραικου άρχισε έλεγχο σε βάρος μου το 2017. Δηλαδή πριν την Τουλουπάκη. Είμαι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις αν κι έχω ελεγχθεί από κάθε αρχή». 

Παράλληλα χαρακτήρισε «τραυματική εμπειρία» την κατάθεση που κλήθηκε να δώσει. «Κατέθεσα στους επίκουρους εισαγγελείς Ελευθεριάνου, Τριανταφύλλου και Σέβη. Με ρώτησαν αν είδα ύποπτες συναλλαγές. Απάντησα αρνητικά και δε με ενόχλησε ξανά η Ράικου. Ξαναπήγα μόνος μου αρχές Νοεμβρίου του 2017.

Αφότου δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη, επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν, βρέθηκα εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ». 

«Δεν συνεργάστηκα με Λοβέρδο»

Ο Νίκος Μανιαδάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε σύμβουλος του υπουργείου Υγείας αλλά και πως συνεργάστηκε με τον Ανδρέα Λοβέρδο.  «Επί Λοβέρδου δεν υπήρξα ποτέ σύμβουλος στο Υπουργείο. Ουδέποτε συνεργάστηκα μαζί του. Το επιβεβαιώνουν τα στελέχη του υπουργείου»

«Η Υγεία είχε το μεγαλύτερο μνημόνιο»

Ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στην μείωση της δαπάνης στην Υγεία τα χρόνια της κρίσης, λέγοντας «Όταν μπήκε η χώρα στην κρίση, η υγεία είχε το μεγαλύτερο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν εθνικό χαρακτήρα στον τομέα της υγείας. Έγινε η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δαπανών σε καιρό ειρήνης.

Τα 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δις ευρώ. Στο τέλος του 2014  η δαπάνη έπεσε στα 1,9 δις ευρώ».

«Δεν μου άσκησαν πίεση οι εισαγγελείς διαφοράς»

O κ. Μανιαδάκης είπε επίσης στην προανακριτική ότι δεν του άσκησαν πίεση οι εισαγγελείς διαφοράς, αλλά του ζήτησαν με τεχνική έκθεση να εξηγήγει αν νόμιμα γίνονταν οι αυξήσεις στα φάρμακα.

Ισχυρίστηξε επίσης ότι αστυνομικός που είχε επιφορτιστει με την προστασία του, τον ενημέρωνε για το τι κατέθεταν άλλοι μάρτυρες εναντίον του, τηλεφωνικά.

Δεν διέψευσε τον... «Αναστασίου»

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής, Γ.Μπούγας ρώτησε τον μάρτυρα: «Ως προστατευόμενος μάρτυρας με το όνομα Αναστασίου έχετε εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα. Επιμένετε σε αυτές τις καταθέσεις;»

Ο κ. Μανιαδάκης απάντησε χωρίς να διαψεύσει τις καταθέσεις του: «Θα σας παρακαλούσα να κατανοήσετε ότι για αυτές τις καταθέσεις έχω καταστεί κατηγορούμενος από 4 πολιτικά πρόσωπα. Τους κυρίους Σαλμά, Λοβέρδο, Γεωργιάδη και Λυντζέρη.»