Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «ανοιχτή συνάντηση», στην οποία ο ίδιος έθεσε «όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες» και «κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες».

Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. 

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ, όμως, ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα γίνει πιθανότατα την Τρίτη υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Η συνάντηση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκαν στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, η συζήτηση διάρκειας μίας ώρας και τριάντα λεπτών ήταν «ειλικρινής» και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πλευρές κατέγραψαν τις θέσεις τους και τα σημεία διαφωνίας, αλλά δεν υπήρξε «διά ταύτα» ή κάποια συμφωνία σε κινήσεις αποκλιμάκωσης, πέρα από τη συνέχιση της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι η συζήτηση «δεν ήταν πολεμική», χωρίς, πάντως, να διαφαίνεται αλλαγή της ευρύτερης τουρκικής προσέγγισης.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διπλωματική σύμβουλος Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, είχε μαζί του τον υπουργό Εξωτερικών του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον πρώην πρωθυπουργό και πλέον σύμβουλό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον υπουργό των Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.