Η κυβερνητική πλειοψηφία, έκανε λόγο για ένα εμβληματικό νομοσχέδιο μεγάλης εθνικής σημασίας, που είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών.

Από την πλευρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση εμφανίστηκαν ικανοποιημένα από τις αλλαγές, ζήτησαν περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το υπερψηφίζουν επί της αρχής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ότι προσέρχεται με θετική και εποικοδομητική διάθεση, ωστόσο η τελική της στάση θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνηση θα έχει ειλικρινή λόγο και θα εξασφαλίσει τα εχέγγυα του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνεδριάσει, εστιάζοντας πάνω σε τρία σημεία και κατέθεσε τις αλλαγές της στην επιτροπή.

Το ΜεΡΑ25, δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία που λειτουργούν ανατρεπτικά και δεν αφήνουν περιθώρια για υπερψήφιση τους, ωστόσο αποσαφήνισε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής αλλά θα υπερψηφίσει ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε ότι αν μέχρι τη Δευτέρα που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση, «υπάρξουν ιδέες που αποδεδειγμένα μπορούν να λειτουργήσουν [...] που θα ακουμπάνε, τη πραγματικότητα και δεν θα είναι προσχηματικές, ούτε θα τινάζουν τα πράγματα στον αέρα, θα μπορούσαν να εξεταστούν».

Τη Παρασκευή το πρωί, έχουν κληθεί να καταθέσουν φορείς από ελληνικές οργανώσεις και κοινότητες Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα ολοκληρωθεί η συζήτησή του επί των άρθρων, και τη Δευτέρα, η δεύτερη ανάγνωσή του.

Έκκληση προς όλα τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο έκανε ο Θεοδωρικάκος

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε ιδιαίτερης εθνικής και πολιτικής σημασίας το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα στην αξιωματική αντιπολίτευση -την οποία κάλεσε να μην εμμείνει σε αβάσιμα επιχειρήματα-, να το στηρίξουν τονίζοντας ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους και κανείς δεν πρέπει να λείψει από το προσκλητήριο να ασκηθεί ένα συνταγματικό δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που είναι αποτέλεσμα συμβιβαστικής λύσης και τόνισε την ανάγκη να ψηφιστεί από το σύνολο των Ελλήνων βουλευτών ώστε όπως είπε, να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και ένα αναγκαίο βήμα μπροστά.

«Το νομοσχέδιο έχει ιδιαίτερη πολιτική και εθνική σημασία και αφορά ένα αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό ώστε να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ένα συνταγματικό δικαίωμα κατοχυρωμένο, που όμως δυστυχώς, επί δεκαετίες, το πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε να βρει τον τρόπο να υλοποιήσει ένα αίτημα 10ετιών των ελληνικών οργανώσεων του εξωτερικού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:

«Ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε θετικά, σε μια χρονική μάλιστα περίοδο που σοβαροί κίνδυνοι και απειλές πολλαπλασιάζονται στη πατρίδα μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της στη περιοχή μας. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να διαφωνούμε και οφείλουμε στη συζήτηση που θα ακολουθήσει να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό τουλάχιστο το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού».

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, «η αρχική θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν πιο προωθημένη από αυτή που κατατίθεται σήμερα και ήταν να έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες χωρίς διακρίσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό με επιστολική ψήφο, μέθοδο που χρησιμοποιούν όλες οι δημοκρατικές χώρες».

«Στη προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση τους δύο μήνες της διαβούλευσης, τέθηκε το δίλημμα, ή να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινούς τόπους σύγκλισης για να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική λύση κάνοντας βήματα μπροστά, ή να εμμείνουμε στις αρχικές μας απόψεις χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα και να μην μπορούν να ψηφίσουν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαντήσει θετικά, για αυτό κάναμε τα πάντα για να πετύχουμε τις αναγκαίες συναινετικές λύσεις», επεσήμανε.

Και ο κ. Θεοδωρικάκος κατέληξε:

«Το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού και είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουνε ώστε να ψηφιστεί από το σύνολο των ελλήνων βουλευτών και να αποτελέσει έτσι ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και ένα αναγκαίο βήμα μπροστά. Ιδιαίτερα απευθύνομαι στην αξιωματική αντιπολίτευση και της ζητώ να ξεφύγει από τα επιχειρήματα της που δεν είναι ούτε βάσιμα ούτε ισχυρά και να δώσει τη θετική της στήριξη. Είναι ώρα ευθύνης όλων μας σε ένα προσκλητήριο από το οποίο δεν μπορεί κανείς να απουσιάσει».