Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis καταθέτει σήμερα για 3η ημέρα στην σχετική επιτροπή, η οποία συνεχίζεται με ερωτήσεις των μελών της.

Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη ξεκίνησε τις ερωτήσεις λέγοντας: «Λόγω της εμπλοκής σας έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί σας. Τριακόσιες χιλιάδες ευρώ αν  δεν κάνω λάθος. Ζητήσατε και σεις αποδέσμευση; (όπως ο Φρουζής)

Απάντηση Μανιαδάκη: Ναι

Η κ. Αυγέρη ρώτησε ακόμη: Στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης είπατε ότι «όποιος καταθέσει εναντίον μου θα τον σκοτώσω;»

Απάντηση Μανιαδάκη: Ναι, αλλά η απάντηση οφείλεται στον εκνευρισμό μου γιατί με βιντεοσκοπούσαν χωρίς να το γνωρίζω.

Στη συνέχεια ο Νίκος Μανιαδάκης ρωτήθηκε αν γνωρίζεται προσωπικά με τον κ. Πλεύρη, ο οποίος είναι επίσης μέλος της προανακριτικής και απάντησε καταφατικά: «Ναι, συνεργαστήκαμε στο Υπουργείο Υγείας. Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές» είπε.

Ο Γιάννης Ραγκούσης ρώτησε στη συνέχεια αν είπε ψέματα ότι ήταν καθηγητής στην Οξφόρδη με τον Μανιαδάκη να απαντάει Ναι, αλλά ήταν η αρχή της συζήτησης. Με αιφνιδιάσατε, τα έχασα. Και μετά το διόρθωσα. Όπως είπα με αιφνιδιάσατε.

Στη συνέχεια ο κ. Ραγκούσης ρώτησε: Σύμφωνα με αυτά που μας καταθέσατε δηλώσατε 600.000 ευρώ εκείνη τη χρονιά (2011) και ότι τα δηλωμένα  εισοδήματα σας  ήταν  2,5 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο της κρίσης.

Απάντηση: Μάλιστα

Η Δώρα Αυγέρη ρώτησε στη συνέχεια: «Είπατε ότι δεν συνεργαστήκατε με τον Ανδρέα Λοβέρδο όμως υπάρχει απόφαση και την καταθέτουμε ότι είχατε διοριστεί στην επιτροπή που είχε αναλάβει τις συζητήσεις με την τρόικα επί υπουργίας Λοβέρδου. Τι απαντάτε;

Ο Νίκος Μανιαδάκης έδειξε να αιφνιδιάζεται και μετά από ολιγόλεπτη παύση είπε: «Ήμουν πρόταση του Σαλμά!»

Ηκ. Αυγέρη συνέχισε: Ως Μανιαδάκης  -και όχι ως Αναστασίου που δεν θέλετε να απαντήσετε- καταθέσατε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι την περίοδο 2010-11 οριστήκατε επί υπουργίας Λοβέρδου μέλος 11μελούς επιτροπής εμπειρογνωμώνων. επίσης τον Οκτώβριο 2010 οριστήκατε από τον Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Νικόλαο Πολύζο πρόεδρος επιτροπής εμπειρογνωμώνων. επίσης , σύμφωνα πάντα με τη δική σας κατάθεση, τον Φεβρουάριο του 2011 οριστήκατε πάλι από τον κ. Πολύζο ως υπεύθυνος για την μηχανοργάνωση των νοσοκομείων.

Απάντηση Μανιαδάκη: Πιέστηκα για να τα πω...

Στη συνέχεια ρωτήθηκε ποιά ήταν  η σχέση του με τον κ. Πλεύρη και είπε:

 «Συνεργάστηκα μαζί του και επί υπουργίας Γεωργιάδη και επί Βορίδη. Είχαμε συναντήσεις περιοδικά με τον κ. Πλεύρη.  Και οι δύο υπουργοί είχαν πολλούς νομικούς συμβούλους και γίνονταν συναντήσεις για κάποιες αποφάσεις. Σε κάποιες από αυτές είχαν τον κ. Πλεύρη».

Ερώτηση: Δηλαδή;

Απάντηση.: Για παράδειγμα τι ήθελε η Τρόικα κ.λπ.

Ο κ. Ραγκούσης ρώτησε αν πιστεύει πως οι εισαγγελείς όλο αυτό το διάστημα ό,τι έκαναν σε σχέση με εκείνον το έκαναν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους

«Πιστεύω ότι οι εισαγγελείς ό,τι έκαναν το έκαναν στην προσπάθειά τους να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το σκάνδαλο, στο πλαίσιο της δουλειάς τους οι άνθρωποι!» είπε ο Μανιαδάκης, ενώ στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του είπε: «Δεσμεύεστε ότι στο μέλλον δεν θα υπαχθείτε σε καθεστώς προστατευόμενου κατηγορουμένου ή να επαναφέρετε το περιεχόμενο των καταθέσεων που έχετε δώσει ως προστατευόμενος μάρτυρας;»

Και ο Μανιαδάκης απάντησε: «Με αιφνιδιάζετε! δεν το αποκλείω. Είμαι κατηγορούμενος δεν θέλω να απαντήσω.»