Ο Λίβυος πρέσβης προσήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής και του γνωστοποιήθηκε ότι πλέον είναι persona non grata. Κατόπιν του δόθηκε προθεσμία τριών ημερών για να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Λίβυου πρέσβη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας του εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνίστριες τη Λιβύη και την Τουρκία.

Ο Λίβυος πρέσβης πρόσκεινται στην κυβέρνηση η οποία είναι αναγνωρισμένη από τα δυτικά κράτη μετά την πτώση του Καντάφι. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί «άνοιγμα» προς τη δεύτερη κυβέρνηση της Λιβύης του στρατηγού Χαφτάρ η οποία ελέγχει το κοινοβούλιο και δεν εγκρίνει τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.

Την επόμενη Πέμπτη αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η τουρκική Βουλή επικύρωσε το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δένδιας για την απέλαση: Εσκεμμένη πρόκληση η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας

Ως εσκεμμένη πρόκληση για να δημιουργηθεί ένταση χαρακτήρισε τη συμφωνία της Τουρκιας με τη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και αφού εξήγησε το σκεπτικό της απέλασης του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα, διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

«Η ανάρτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης στην ιστοσελίδα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας», αναφέρει ο κ. Δένδιας.

«Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών. Πέραν των τυπικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», τονίζει ο κ. Δένδιας και σχολιάζει πως «είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο».

«Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα. Μάλιστα ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι “παράξενο” καθώς η Λιβύη δεν έχει “θαλάσσια σύνορα” με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Τόνισε επιπλέον ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει» επισημαίνει ο κ. Δένδιας.

O κ. Δένδιας αναφέρει ότι «μετά λύπης μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί, ο Λίβυος Πρέσβης στην Αθήνα εκλήθη στο Υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια «θα ήταν σκόπιμο να διευκρινίσουμε τα εξής:

α) η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς τη λιβυκή.

β) Ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαν τεθεί.

γ) Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του ΥΠΕΞ της Λιβύης. +Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος παρέσχε το Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

δ) Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων»

Η Αθήνα χτίζει συμμαχίες 

Η κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει μια συμμαχία χωρών και να απομονώσει διπλωματικά την Τουρκία. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Γαλλία με μπροστάρη τον Πρόεδρο Μακρόν, που υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Άγκυρα στη διάρκεια της σύσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, τη στιγμή που η γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ αλλά και άλλες χώρες κρατούν πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στην Τουρκία. Κι αυτό γιατί φοβούνται την πιθανότητα ο Ερντογάν να ανοίξει τις πύλες των προσφυγικών ροών και να δημιουργήσουν εκ νέου προβλήματα στο εσωτερικό των χωρών τους.

Απόλυτα ευθυγραμμισμένο στον άξονα Αθήνας – Λευκωσίας – Ιερουσαλήμ είναι και το Ισραήλ που εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης της τουρκικής πρωτοβουλίας να υπογράψει συμφωνία χάραξης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις των τριών χωρών εργάζονται πίσω από κλειστές πόρτες για τον συντονισμό και τη χάραξη θαλασσίων ζωνών. 

Αυτή είναι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Αντίθετο με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης η οποία κρατούνταν μυστική από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κείμενο του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν περιήλθε στην ελληνική πλευρά από Λιβυηκή πηγή.

Όπως προκύπτει, το περιεχόμενό του είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.

Tο μνημόνιο περιλαμβάνει  18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβυής και αναλυτικούς χάρτες βάσει των οποίων καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο πλευρών. 

Υποστηρίζουν δε ότι κάπου τέμνονται.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις συντεταγμένες ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση.