Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιθετική στάση της Τουρκίας η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ απλώνεται και σε άλλες περιοχές, ενώ χαρακτήρισε ως άκυρο έγγραφο τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει. Ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει ήδη στην χώρα του και ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται την χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη δίπλα στην Ελλάδα που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Δύο κρίσιμα μέτωπα κυριάρχησαν στη συζήτησή μου με τον Ερντογάν

Το πρώτο είναι η επιθετική στάση της Τουρκίας, η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, απλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το μεταναστευτικό, όπου η γειτονική χώρα δεν τηρεί -ειδικά το τελευταίο διάστημα- τις υποχρεώσεις της.

Η Ελλάδα έχει και πολιτική έχει και σχέδιο απέναντι σε αυτά - Οι κινήσεις μας εξελίσσονται και αποδίδουν

Αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο πρωθυπουργος τόνισε ότι τα κείμενα της Άγκυρας δεν  παράγουν νομικό αποτέλεσμα, ούτε θα κυρωθούν.

Όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση: ΗΠΑ, Ρωσία, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο 24ωρα.

Ακόμα και μέσα στο ΝΑΤΟ που πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις, ισχυρές χώρες κατέκριναν την Τουρκία, με πρώτο τον πρόεδρο Μακρόν

Προετοιμαζόμαστε και εμείς για τα επόμενα βήματά μας και μπορεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα. Θα καταρρεύσει γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος να το επικυρώσει στη Λιβύη

Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας αυτή η Συμφωνία να μην ισχύσει.

Ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει στη χώρα του και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται τη χώρα μας την Πέμπτη. Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική, αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται μια κυβέρνηση με εθνικά αρραγές μέτωπο και εκτιμώ ότι αυτή η Συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: 

Ενημερώνω για να διαβεβαιώσω ότι η πατρίδα δεν καταφεύγει σε συνθήματα και εντυπώσεις, αλλά δρα μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Ενώ ήμουν απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο πληροφορήθηκα τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Λάθος στάση, λάθος άποψη, λάθος πράξεις, κυρίως όμως τη λάθος στιγμή.

Λυπάμαι και η ιστορία της παράταξής μου αλλά και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά θέματα.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι αυτός ο εαυτός του να μην είναι ο μόνος.