Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό είπε: «Ενισχύουμε τις δυνάμεις αποτροπής με νέους συνοριοφύλακες, νέα πλωτά μέσα για το Λιμενικό μας, νέο νομικό πλαίσιο για το άσυλο. Οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, οι οικονομικοί μετανάστες πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες προήλθαν».

«Κάλεσα τους γείτονές μας να κάνουν εκείνο που οφείλουν, να ελέγχουν τις ακτές τους, να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεριζώσουν τα δίκτυα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και η ακτοφυλακή τους να συνεργάζεται αποτελεσματικά με το Λιμενικό μας Σώμα. Η θέση μας είναι σαφής: η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της, το ίδιο πρέπει να κάνει η Τουρκία και η Ευρώπη στο δικό της μέτρο» πρόσθεσε.

«Είμαστε και θα είμαστε η σταθερή γέφυρα συνεννόησης για το ζήτημα, γι’ αυτό και αναδεικνύουμε το μεταναστευτικό ως κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα. Σύντομα θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόοδο σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα Το Μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει, υπερβαίνει τις δυνάμεις ενός κράτους. Απαιτεί ενότητα, αποφασιστικότητα, ανθρωπιά, αλλά και υπομονή από τον λαό μας και κατανόηση στις δυσκολίες που προκύπτουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης.