«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σιγιάλα στο Reuters. Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε, υπογράμμισε.

Ο Λίβυος πρέσβης προσήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής και του γνωστοποιήθηκε ότι πλέον είναι persona non grata. Κατόπιν του δόθηκε προθεσμία τριών ημερών για να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Λίβυου πρέσβη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας του εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνίστριες τη Λιβύη και την Τουρκία.

Ο Λίβυος πρέσβης πρόσκεινται στην κυβέρνηση η οποία είναι αναγνωρισμένη από τα δυτικά κράτη μετά την πτώση του Καντάφι. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί «άνοιγμα» προς τη δεύτερη κυβέρνηση της Λιβύης του στρατηγού Χαφτάρ η οποία ελέγχει το κοινοβούλιο και δεν εγκρίνει τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η τουρκική Βουλή επικύρωσε το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή είναι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Αντίθετο με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης η οποία κρατούνταν μυστική από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κείμενο του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν περιήλθε στην ελληνική πλευρά από Λιβυηκή πηγή.

Όπως προκύπτει, το περιεχόμενό του είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.

Tο μνημόνιο περιλαμβάνει  18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβυής και αναλυτικούς χάρτες βάσει των οποίων καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο πλευρών. 

Υποστηρίζουν δε ότι κάπου τέμνονται.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις συντεταγμένες ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση.