Λίγες ώρες μετά την αυστηρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, το ΥΠΕΞ της γείτονος ανήρτησε στην ιστοσελίδα του μία απάντηση σε όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει, μεταξύ αλλων, ότι η Γενοκτονία στον Πόντο και στην Μικρά Ασία έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών και η κυβέρνηση κινείται ώστε ο κύκλος αυτός να διευρυνθεί.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του κυπριακού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι απάντησε κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για «αβάσιμους, ψευδείς, συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς», υποστηρίζει ότι «η ελληνική ηγεσία δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο» και κάνει λόγο για «εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Στην ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, υπό την επωνυμία της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας. 

»Η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε. Η επιτροπή Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία. Καλούμε την Ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ που ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία».

Διαβάστε επίσης: