Με αφορμή όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυπριακού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική ηγεσία δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με αυστηρό τρόπο τονίζοντας πως «η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει».

Η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Γεννηματά

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.  
 
Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.
 
Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. 
 
Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια.»

Διαβάστε επίσης: