Δύο κορυφαίοι υπουργοί, δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δύο από τους θεωρητικά στυλοβάτες του κυβερνητικού έργου βρίσκονται «στα μαχαίρια».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι de facto δύο ξένοι στην ίδια κυβέρνηση. Οι μεταξύ τους σχέσεις είναι άθλιες. Σε ιδιωτικές συζητήσεις –αλλά τελευταία και σε λιγότερο ιδιωτικές- δεν χάνουν την ευκαιρία να λοιδορήσουν ο ένας τον άλλον.

Και εντός του Υπουργικού Συμβουλίου η μεταξύ τους ένταση κόβεται με το μαχαίρι.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου βόμβα στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών του κ. Σταϊκούρα και το υπουργείου Ανάπτυξης του κ. Γεωργιάδη, έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. 

«Αν η κατάσταση είναι τόσο άσχημη τόσο νωρίς, δεν μπορώ να φανταστώ πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα όταν τελειώσει η ‘περίοδος χάριτος’ για την κυβέρνηση», σχολιάζει πρόσωπο που γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα εντός του κυβερνητικού επιτελείου.

«Οι δυο τους όχι μόνο δεν μιλιούνται, αλλά έμπρακτα σαμποτάρουν ο ένας το έργο του άλλου, προσδοκώντας σε πρόσκαιρα, μικροπολιτικά οφέλη», συνεχίζει. Και μολονότι η κατάσταση αυτή είναι σε γνώση του πρωθυπουργού, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δείχνει να «νίπτει τας χείρας του», αφήνοντάς την ουσιαστικά να διαιωνίζεται με ολέθρια αποτελέσματα.

Ο λαϊκιστής και ο τυπολάτρης

Η κόντρα ανάμεσα στους δύο υπουργούς προϋπήρχε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές. Το διαφορετικό πολιτικό και επικοινωνιακό τους προφίλ, οι εσωκομματικές έριδες αλλά και οι προσωπικές τους φιλοδοξίες ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα στο εσωτερικό της ΝΔ. Βόμβα που όμως παρέμενε σε ύπνο όσο η τότε αξιωματική αντιπολίτευση αναζητούσε το δρόμο προς την εξουσία.

Οι έριδες όμως βγήκαν με το χειρότερο τρόπο στην επιφάνεια, αμέσως μετά την ανακοίνωση του της νέας κυβέρνησης. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν για την κόντρα ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν –πριν ακόμα της εκλογές της 7ης Ιουλίου- μοιράζονταν τα πόστα του κυβερνητικού σχήματος. Λίγοι όμως μπορούσαν να φανταστούν ότι θα έπαιρνε διαστάσεις ανοικτού πολέμου σε ελάχιστους μήνες.

Για τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ένας χαμηλού επιπέδου λαϊκιστής που υπόσχεται χωρίς να παραδίδει, δρέπει όλα τα επικοινωνιακά οφέλη και αφήνει τους άλλους να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα». Οι περιπτώσεις του Ελληνικού, των υδατοδρομίων και μιας σειράς άλλων έργων είναι «βούτυρο στο ψωμί» του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος κατηγορεί τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν έχει πέσει μέσα σε καμία από αυτές τις προθεσμίες, ναρκοθετώντας έτσι το κυβερνητικό έργο.

Επιπλέον, του προσάπτει πως μέσα στο λαϊκισμό και την έπαρσή του σπεύδει να δώσει υποσχέσεις χωρίς να λογαριάζει τον ξενοδόχο, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, αφενός δυναμιτίζει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και αφετέρου εκθέτει προσωπικά τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος εμφανίζεται «και κερατάς και δαρμένος», μια και αναγκάζεται να αναιρέσει υποσχέσεις που έχει δώσει άλλος, αναλαμβάνοντας όμως το πολιτικό κόστος.

Στο άλλο στρατόπεδο, για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι ένας τυπολάτρης τεχνοκράτης, ένας «χαρτογιακάς» που δεν καταλαβαίνει από πολιτική και ένα συνεχές τροχοπέδη στις προσπάθειες του κυβερνητικού έργου.

Ουσιαστικά, η πλευρά Γεωργιάδη κατηγορεί τον υπουργό των Οικονομικών ότι δεν διαθέτει πολιτικό κριτήριο και ότι λαμβάνει αποφάσεις πολύ συχνά με βάση το οικονομικό συμφέρον συγκεκριμένων ομάδων και συμφερόντων, και όχι της κοινωνίας.

Έτσι, ουσιαστικά «τινάζει στον αέρα» όλο το επικοινωνιακό αφήγημα που με τόσο κόπο έχει φτιάξει η κυβέρνηση, δίνει «πολιτικά πολεμοφόδια» στο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει τη μία γκάφα μετά την άλλη, εκθέτοντας ακόμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινωνία.

Η κλιμάκωση και οι κλίκες

Όλα τα παραπάνω έρχονται με μεγάλη βιαιότητα στην επιφάνεια, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η κόντρα Σταϊκούρα-Γεωργιάδη βιώνει μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση. Ακόμα και σε σχετικά ανοιχτά τραπέζια, οι δύο Υπουργοί έχουν χρησιμοποιήσει σκαιότατες εκφράσεις ο ένας για τον άλλον, χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν τα λόγια τους θα μεταφερθούν στην άλλη πλευρά ή ακόμη και στον πρωθυπουργό. 

Ταυτόχρονα, η κόντρα έχει απλωθεί και ευρύτερα στα έδρανα της Βουλής, καθώς ο καθένας από τους δύο έχει τις δικές του «κλίκες» γαλάζιων βουλευτών που τον υποστηρίζουν αναφανδόν.

Οι λεγόμενοι «φιλελεύθεροι» βουλευτές της ΝΔ τάσσονται υπέρ του Χρήστου Σταϊκούρα, κατηγορώντας τον Άδωνι Γεωργιάδη για άκρατο λαϊκισμό. Και αντίστοιχα, το κομμάτι της λαϊκής Δεξιάς που πρόσκειται στον υπουργό Ανάπτυξης δεν χάνει ευκαιρία να δηλώσει πόσο άτολμος και άνευρος είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν η κόντρα αυτή συνεχιστεί και κανείς δεν τους ‘τραβήξει το αυτί’ ο Σταϊκούρας και ο Άδωνις είναι ικανοί να τινάξουν στον αέρα την κυβέρνηση για την προσωπική τους βεντέτα» τονίζει με νόημα έμπειρο στέλεχος της ΝΔ.