Ολοκληρώθηκε στις επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αλλά και την Ειδική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, η β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη ψήφο των αποδήμων.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από τις Επιτροπές, κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του και ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη, το νομοσχέιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η Ελληνική Λύση.

Για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην υπερψήφισή του μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις του υπουργείου. Μόνο το ΜεΡΑ25 δηλώνει πως είναι θετικό «μόνο για μερικά άρθρα του». 

Στη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσαν τις απόψεις τους οι εκπρόσωποι ελληνικών κοινοτήτων, ομοσπονδιών και οργανώσεων Ελλήνων του εξωτερικού, που δεν είχαν προλάβει να το κάνουν την Παρασκευή. Όλοι ανεξαιρέτως οι εκπρόσωποι τάχθηκαν υπέρ της επιστολικής ψήφου, δηλώνοντας τη διαφωνία τους για την πρόβλεψη της αυτοπρόσωπης παρουσίας.

«Η δική μας θέση ήταν και είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Όμως αυτό δεν έχει την έγκριση 200 βουλευτών και σε αυτή τη φάση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να καθιερωθεί», τόνισε σε διευκρινιστική παρέμβαση του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.