Δυο θα είναι τελικώς οι επιστολές που ετοιμάζονται από την ελληνική κυβέρνηση για να αποσταλούν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπου καταθέτει τη συμφωνία της με τη Λιβύη και η Τουρκία. 

Οι δυο ελληνικές επιστολές που θα σταλούν στον ΟΗΕ τις επόμενες ώρες και για τις οποίες το Reader.gr ενημέρωνε από την Παρασκευή, έχουν ως παραλείπτες, η μια τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου και η Τουρκία καταθέτει τους χάρτες αλλά και μια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, το μόνο δηλαδή όργανο των Ηνωμένων Εθνών με εκτελεστικές αρμοδιότητες εκτός της ίδιας της Γενικής Συνέλευσης.

Την Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάσουν ρητά και κατηγορηματικά τα συγκεκριμένα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης αλλά και να δημιουργήσουν πλαίσιο κυρώσεων στην περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί. 

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει και τα κόμματα για τις ενέργειες που γίνονται σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο έχει συγκαλέσει για το μεσημέρι της Τρίτης.