Το υπουργείο υλοποιεί τη δράση «Ένταξη Προσφυγοπαίδων ηλικίας έως 15 ετών, στο εκπαιδευτικό σύστημα, προϋπολογισμού 17,9 εκατ. ευρώ» είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε ότι το υπουργείο στηρίζει τις δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων, με εκπαιδευτικό προσωπικό. Είπε δε, ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών για τις ΔΥΕΠ και τις τάξεις υποδοχής, στο τρίμηνο, είναι διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι και έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για το σύνολο του έτους και ήδη προγραμματίζονται προσλήψεις ιδίως για τις νέες τάξεις υποδοχής. Ενδεικτικά στο τρίμηνο έχουν γίνει 1140 προσλήψεις, ενώ πέρυσι, για το σύνολο της χρονιάς οι προσλήψεις ανήλθαν σε 1600. Επίσης ολοκληρώθηκαν 30 προκατασκευασμένες μονάδες προσχολικής ηλικίας εντός των δομών φιλοξενίας, και περισσότερες θα εγκατασταθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Εξάλλου, στη διαδικασία προκήρυξης είναι η προμήθεια αναλώσιμων ειδών για τη λειτουργία των ΔΥΕΠ, για τη σχολική χρονιά 2019-2020. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν προσληφθεί ψυχολόγοι Καθώς δεν είχε προβλεφθεί κονδύλι για τη μετακίνηση παιδιών μαθητών προσφύγων, το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας συνεισφέρει στο σκέλος της μετακίνησης ενώ συνδράμουν και οι Περιφέρειες που αναλαμβάνουν την μετακίνηση από τα Κέντρα Φιλοξενίας στις σχολικές μονάδες.

Η υφυπουργός Παιδείας επισήμανε ότι με το νόμο 4636/2019, εισάγεται ενιαίο και σαφές πλαίσιο, με αντικείμενο τη ρύθμιση της προστασίας των ατόμων που υπάγονται στο καθεστώς των προσφύγων, ή δικαιούνται επικουρικής προστασίας, και με τον νόμο αυτό διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και επί ίσοις όροις πρόσβαση προαφυγοπαίδων στο εκπαιδευτικό σύστημα, η οποία ρητά αναφέρεται και ως υποχρεωτική. Επίσης, ειδικές διευκολύνσεις παρέχονται για την εγγραφή τους με ελλιπή δικαιολογητικά, ενώ προβλέπεται και η διοργάνωση παράλληλων εκπαιδευτικών δράσεων στο πλαίσιο της άτυπης εκπαίδευσης των Κέντρων Φιλοξενίας.

«Η ρητορική ξενοφοβίας που εκπέμπει η κυβέρνηση και οι βουλευτές της, η πολιτική των κλειστών κέντρων, η ρητορική Σαμαρά και άλλων, περί 'λαθροεισβολέων', η ανοχή απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού που τροφοδοτεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, δεν τιμούν την παράδοση φιλοξενίας και τη μνήμη της προσφυγιάς του ελληνικού λαού», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Νίκος Φίλης. Είχε μάλιστα προειδοποιήσει την κυβέρνηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αφήσει την κυβέρνηση να ξηλώσει με πράξεις ή παραλείψεις της, αυτή την κουλτούρα αλληλεγγύης, διότι «οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες αυξάνονται και λόγω της απουσίας του υπουργείου Παιδείας, να παρέμβει εκεί που αναφύονται προβλήματα, καθώς οι γονείς φοβούνται πως θα επιβαρυνθεί η εκπαίδευση των παιδιών τους, επηρεασμένοι από διάφορες φήμες που σα δηλητήριο χύνονται στις συνειδήσεις των πολιτών».

Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε τραγική την αδυναμία του υπουργείου Παιδείας να ανταποκριθεί στη διεθνή υποχρέωση της χώρας να παράσχει εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα. «Οι αριθμοί βοούν», είπε και επισήμανε ότι πέρυσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει στις ειδικές Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και στα σχολεία, 12.867 μαθητές. Φέτος όμως, όπως είπε, παρατηρούνται τραγικές καθυστερήσεις που οφείλονται στην διοικητική ανικανότητα του υπουργείου και δεν απέκλεισε να οφείλονται και σε πολιτική σκοπιμότητα.