Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για «σύμπνοια και ομόνοια» στην συνεδρίαση: «Είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια. Ήθελα να πω στην κοινωνία ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα κι ψυχραιμία. Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι το κόμμα του «δεν θα επαναλάβει τη ρητορική δημαγωγία που υπέστη ως κυβέρνηση».

Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε να αποκτήσει πυξίδα και αρραγές εθνικό μέτωπο η εξωτερική πολιτική.

«Ζητούμε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας ενεργητικής πολιτικής. Να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις για την Κύπρο κι να επεκταθούν σε περίπτωση εφαρμογής της Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης». Τόνισε δε ότι δεν χρειάζεται να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Αντίθετη άποψη σχετικά με τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είχε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος σημείωσε πως «η κατάσταση είναι πέρα από τα συνήθη, η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές»

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα από το Μερα25 έκανε λόγο για ενημέρωση σε εξαιρετικό κλίμα.

«Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζει τις θέσεις της και ότι έχει τη βούληση αλλά και την ισχύ να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας τόνισε πως εκφράστηκε η αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζει τις θέσεις της, ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Από την άλλη, σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας, εκφράστηκε και η αποφασιστικότητα ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση αλλά και την ισχύ να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Την κοινή αντίληψη που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ότι υπάρχει ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας στην παρούσα κατάσταση, εξέφρασε ο βουλευτής και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος. 

ΚΚΕ: Εργαλείο διαχείρισης της αδιέξοδης πολιτικής το ΕΣΕΠ

«Εργαλείο διαχείρισης της αδιέξοδης και επικίδυνης πολιτικής» χαρακτηρίζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο δεν παίρνει μέρος σταθερά στις συνεδριάσεις του. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Στο πλαίσιο του σημερινού θανάσιμου εναγκαλισμού με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα, ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ως γνωστόν δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, δυστυχώς είναι ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης αυτής της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής, η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή των κομμάτων του ευρωατλαντικού μπλοκ.