Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς πήρε τον λόγο, ο Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διατηρώντας όμως σοβαρές ενστάσεις. 

«Πολλοί είστε ευαίσθητοι με τους μετανάστες, δεν είδα την ευαισθησία προς τον Έλληνα μετανάστη. Έχω δεχτεί πολλά μηνύματα για το έκτρωμα που ψηφίζουμε σήμερα. Δεν φταίει η κυβέρνηση, αλλά οι εκβιασμοί κάποιων» ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, συνέχισε ρίχνοντας την ευθύνη στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας «Τι θα πω εγώ στους συγγενείς μου; Επειδή το ΚΚΕ είχε 14% στο εξωτερικό, δεν θέλει να ψηφίσεις εσύ από την Αυστραλία. Αυτή είναι η αγάπη που έχετε για τους μετανάστες. Αυτό λέγεται δημοκρατική ευαισθησία;»

Ακόμα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «προϊόν συναλλαγής» και συμπλήρωσε: «Η λέξη αναγκαστικά, υποδηλώνει τη συναλλαγή και τον έμμεσο ωμό εκβιασμό. Η Ελληνική Λύση θυσιάζει το κομματικό της συμφέρον για να ψηφίσουν οι ομογενείς.

Είναι άδικος νόμος που παραβιάζει την αρχή των ίσων δικαιωμάτων των Ελλήνων. Είστε ελληνοφοβικοί οι περισσότεροι εδώ μέσα. Πάνω από την πατρίδα είναι το κόμμα σας; Δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Είστε ρατσιστές έναντι των Ελλήνων ομογενών».