Την πρώτη του εμφάνιση μετά την απόσυρσή του από την κεντρική πολιτική σκηνή έκανε ο άλλοτε υπουργός Άμυνας των κυβερνήσεων Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, σε ημερίδα του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών, τραβώντας τα βλέμματα τόσο με την αλλαγή της εμφάνισής του, όσο και με τα όσα είπε. Στην εκδήλωση του ΙΓΜΕΑ τιμήθηκε η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, με τη Δήμητρα Λιάνη να παραλαμβάνει σχετική τιμητική πλακέτα. 

Στην ομιλία του ο Πάνος Καμμένος, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά. Μιλώντας γι αυτά και για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, ο πρώην υπουργός Άμυνας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο, καθιστώντας τους αποκλειστικά υπεύθυνους για «την άρση των ρωσικών εγγυήσεων για μη κατάληψη ελληνικού νησιού» από τους Τούρκους. 

«Αν συμβεί οτιδήποτε θα φταίει η Ιερά Σύνοδος»

Ο λόγος σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αναγνώριση εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Ουκρανικής Εκκλησίας. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Αν συμβεί το οτιδήποτε τους επόμενους μήνες φέρει ακέραια την ευθύνη η Ιερά Σύνοδος για την άρση των εγγυήσεων που είχαμε από τη Ρωσία για την αναγνώριση της παράνομης Ουκρανικής Εκκλησίας. 

Ο Αρχιεπίσκοπος εγκλημάτισε και οι ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου εγκλημάτισαν όταν κατά την τελευταία Ιερά Σύνοδο αναγνώρισαν την παράνομη Ουκρανική Εκκλησία, πρώτοι, πριν το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και της Αλεξανδρείας… Παρότι τους προειδοποίησα και προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο ότι αν υποκύψουν στον εκβιασμό να αναγνωριστεί από την Ελλάδα πρώτη κάνοντας εχθρική πράξη, η Ουκρανική Εκκλησία, αίρονται οι εγγυήσεις της Ρωσίας για την μη κατάληψη ελληνικού νησιού που μας είχαν δώσει στις συμφωνίες τις οποίες είχαμε κάνει. 

Η Ρωσία μπορεί να έχει συνεργασία με την Τουρκία αλλά η Ρωσία ήταν ένας παράγων σταθερότητας που μας εγγυάτο το ότι ο Ερντογάν κάποια στιγμή θα εφάρμοζε το Εριτμέ Προγκραμί για κατάληψη ελληνικού εδάφους και παράλληλα αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά. 
Η απόφαση για να κάνουν τους αρεστούς στο Φανάρι και το να υποκύψουν στις πιέσεις κάποιων Αμερικανικών κύκλων, τη Ρωσία την έβαλαν απέναντί μας. Έχει λοιπόν ευθύνη για ότι συμβεί από εδώ και πέρα. Γιατί προειδοποιήθηκαν, οι πάντες». 

Από την παρέμβασή του, δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Νίκος Κοτζιάς. Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο Πάνος Καμμένος τον χαρακτήρισε προδότη όχι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά για τις θέσεις του περί «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου» την οποία χαρακτήρισε «παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, άρα προδοσία».

«Προδότης όποιος μιλά για συνεκμετάλλευση»

Συγκεκριμάνα, ανέφερε: «Η Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, είναι άκυρη αλλά θα επιφέρει αποτελέσματα. Γιατί ακόμα και αν ανατραπεί το καθεστώς της Λιβύης, το παράνομο το σημερινό, για να καταργηθεί η Συμφωνία σε επίπεδο Διεθνούς Δικαίου, θα πρέπει να συμφωνήσει και η Τουρκία.

Και η Τουρκία εφαρμόζει το Εριτμέ Προγραμί. Το σχέδιο γενοκτονίας των πληθυσμών της Ανατολής. Το κάνει σήμερα στο Κουρδιστάν, εχθές στην Αρμενία, στους Έλληνες του Πόντου. Η Τουρκία δεν κάνει τίποτα τυχαίο και η Συμφωνία έχει εμάς υπευθύνους.  Η επέκταση στα 12 μίλια, έπρεπε να έχει γίνει και βέβαιως θα έπρεπε να έχουμε προχωρήσει στην ανακοίνωση της ΑΟΖ. Υπήρχαν αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και είχαν ανακοινωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις και αυτό δεν έγινε γιατί;

Αυτό δεν έγινε, γιατί στην Ελλάδα δεν είχαμε το σύνολο του πληθυσμού ως φιλέλληνες. Έχουμε αυτούς που ο Δημήτρης ο Βουνάτσος αποκαλούσε φραγκολεβαντίνικης νοοτροπίας οσφυοκάμπτες που προβαίνουν σε προδοτικές για τη χώρα δηλώσεις. Αποτελεί προδοτική για τη χώρα δήλωση ότι δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες του Αιγαίου. Η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας είναι προδοσία κατά της χώρας. Αποτελεί προδοτική ενέργεια και αυτός ήταν ένας λόγος που αποφάσισα να μιλήσω σήμερα». 

«Η Ελλάδα να μην φερθεί σαν πόρνη»

Τέλος, επικαλούμενος μια ρήση του Μπίσμαρκ (; ), που όμως αποδίδεται στον… Στάνλει Κιούμπρικ, κάλεσε τη χώρα να μην φερθεί σαν… πόρνη! Τόνισε: «Ποιο είναι το δόγμα των μεγάλων χωρών; Ο Μπίσμαρκ έλεγε ότι υπάρχουν δυο ειδών χώρες. Οι ισχυρές χώρες που φέρονται σαν γκάνγκστερ και οι ασθενείς χώρες που φέρονται σαν πόρνες. Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με την απόφαση της πατρίδας μας, να μην φερθούμε σαν πόρνη. Αυτό απαιτεί εθνική ομοψυχία».