Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκαθάρισε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, πάνω στις θέσεις του οποίου έγινε εφικτός ο συμβιβασμός των κομμάτων, θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Τόνισε όμως χαρακτηριστικά: «Η στάση μας δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που φάνηκε να μετράνε κουκιά στην ψήφο των αποδήμων. 

Το ΚΚΕ δεν θα επιτρέψει να κρυφτούν οι ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ για το ότι αυτοί οι άνθρωποι διώχθηκαν από τη χώρα μας εξαιτίας των πολιτικών σας. Η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Πανηγυρίζετε για το καλό οικονομικό κλίμα, αλλά δεν επιστρέφει κανείς».

Απάντησε παράλληλα στα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών για τις «προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας» να περάσει και παλιότερα σχετικός νόμος τονίζοντας: «Από το 2001 υπάρχει ο νόμος για να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν τότε τις 200 ψήφους αλλά δεν τους διευκόλυναν γιατί τους αντιμετώπιζαν ως πελατεία. Δεν φρόντιζαν να κάνουν έστω μια απογραφή. Ας σταματήσει τώρα η υποκρισία και η δήθεν στοργή που σας έπιασε για τους απόδημους. Τα προβλήματά τους δεν οφείλονται σε έλλειμα εκπροσώπησης, αλλά σε έλλειμα πολιτικής βούλησης». 

Παράλληλα κάλεσε να «αξιοποιηθεί η ψήφος τους για να τιμωρηθούν αυτοί που τους οδήγησαν στη μετανάστευση» ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά στους τρείς άξονες της πρότασης του ΚΚΕ: 

  • Ύπαρξη πραγματικών οικονομικών – κοινωνικών δεσμών με την Ελλάδα, όπως οι φορολογικές υποχρεώσεις και όχι γενικά ψυχικό δεσμό. 
  • Ανώτατος χρόνος απουσίας από τη χώρα, ή ελάχιστου παρουσίας στη χώρα
  • Τρίτος η αυτοπρόσωπη παρουσία. Εγγυάται την ουσιαστική πολιτική συμμετοχή. 

Απαντώντας στα κόμματα που παρά τη θετική τους ψήφο στράφηκαν κατά των προϋποθέσεων που έθεσε το ΚΚΕ, σημείωσε πως οι άξονες αυτοί «Δεν συνιστούν περιορισμό ή απώλεια του δικαιώματος. Όσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις δεν χάνουν το δικαιώμα ψήφου. Είναι προϋποθέσεις ένταξης στους εκλογικούς καταλόγους. Δεν θέλαμε να αλλοιωθεί το σώμα από ανθρώπους που δεν έχουν δεσμούς με τη χώρα και που δεν έχουν συνέπειες από την επιλογή τους, έχουν ενσωματωθεί στις κοινωνίες αυτών των χωρών και διαμορφώνουν πολιτική συνείδηση με βάση τις εξελίξεις, τον συσχετισμό τα τεκταινόμενα σε αυτές τις χώρες και όχι στην Ελλάδα».