Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε «κατώτερο, φοβικό και με προβληματικά στοιχεία» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. 

Σημείωσε παρόλα αυτά, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα της θα το ψηφίσει πως «Την ώρα που εμείς παλεύαμε για το αυτονόητο άλλοι έβαζαν αστερίσκους και ερωτηματικά. Είναι όμως μια αρχή και παρά τις ενστάσεις μας δίνουμε τη θετική μας ψήφο γιατί έστω και με αυτούς τους όρους γίνεται το πρώτο βήμα για την κατεύθυνση που επιδιώκουμε.

Έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν τα παιδιά που ξενιτεύτηκαν στα χρόνια της κρίσης. Είναι δικαίωμά τους, είναι εθνικό θέμα και δικός μας χρέος. Εμείς προτείναμε δικαίωμα ψήφου σε όλους εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Για τη συμμετοχή τους ζητήσαμε επικαιροποίηση εγγραφής τους. Διεκδικούμε τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. Ξεκαθαρίσαμε ότι είναι απαραίτητο να προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό αποτέλεσμα».

Για τη στάση που κράτησε το Κίνημα Αλλαγής στις συζητήσεις που προηγήθηκαν του νομοσχεδίου, η Φώφη Γεννηματά, τόνισε: «Επιδιώξαμε την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή. Ο δρόμος διαλόγου και συνεννόησης δεν ήταν εύκολος. Η ΝΔ περιορίστηκε σε διαρροές, ο δε ΣΥΡΙΖΑ έκανε το πρωτοφανές να προτείνει κάτι που παραβίαζε την ισότητα της ψήφου. Παράλληλα από την αρχή μέχρι το τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος στην επιστολική. Το ΚΚΕ έθεσε σειρά προϋποθέσεων και όρων που περιόριζαν τους ψηφοφόρους του εξωτερικού». 

Παράλληλα σημείωσε πως «Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευση των ομογενών και καταλαβαίνω όταν νιώθουν προσβεβλημένοι με τους όρους και τις προϋποθέσεις» καλώντας να επιτραπεί έστω και την τελευταία στιγμή «η επιστολική που είναι αναγκαία και δοκιμασμένη. Οι περιορισμοί που βάζετε οδηγούν σε μια ταξική ψήφο».