Η αρχή έγινε από σχόλιο κυβερνητικών κύκλων για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, τον οποίο επέκρινε ότι βρίσκεται εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης και επιλέγει το «δρόμο του διχασμού».

«Για άλλη μια φορά εκτός θέματος  ο κ. Τσιπρας. Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης  που απαιτούν οι Έλληνες. Το μήνυμα που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται οτι δεν έφθασε σε αυτόν. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι όμως επιλογή των Ελλήνων και του Πρωθυπουργού» σχολίασαν οι κυβερνητικές πηγές.

Η απάντηση από την Κουμουνδούρου ήρθε άμεσα και κατηγορούσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την απουσία του κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

«Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ο μόνος απών από τη Βουλή, ήταν και οι "κύκλοι" του που σχολιάζουν χωρίς να έχουν καν ακούσει την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην πράξη την προσήλωσή του στην εθνική και συναινετική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά. Αυτό όμως δε σημαίνει να μην ασκεί το καθήκον του και να μην επισημαίνει λάθη, αρρυθμίες και αντιφάσεις, που μπορεί να εκθέσουν τη χώρα και πρέπει να διορθωθούν.Ισως άλλωστε η επίγνωση αυτών ήταν αυτή που οδήγησε τον Πρωθυπουργό να σπεύσει να εγκαταλήψει την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του και πριν λάβει το λόγο ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, καταγράφοντας ένα ακόμη κοινοβουλευτικό unfair στο ενεργητικό του και μάλιστα σε μια ιστορική όπως ο ιδιος δήλωσε συνεδρίαση» ανέφεραν.