Μπορεί το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια να είναι αυτό για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης όμως βρήκαν την ευκαιρία να παρέμβουν σχετικά με το ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα και δεν είναι άλλο από τα «ελληνοτουρκικά».

Τσίπρας: Η στρατηγική της Τουρκίας είναι το τίμημα της επιτυχίας

Στην επιτυχία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου, χρέωσε ο Αλέξης Τσίπρας την τουρκική στρατηγική της έντασης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι αναφορές στα ελληνοτουρκικά κατέλαβαν περίπου τα 2/3 της ομιλίας του, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.  Το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλο, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Η κλιμάκωση των απαράδεκτων ενεργειών βέβαια της Τουρκίας έρχονται δυστυχώς KAI μετά από την εφαρμογή μιας απολύτως λανθασμένης αλλαγής στρατηγικής, της ελληνικής κυβέρνησης, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, σε σχέση με την περίοδο της Κυβέρνησής μας».

Γεννηματά: Όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά θα χάσει χέρι

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η Φώφη Γεννηματά στην Τουρκία τονίζοντας «όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι». «Όποιος θέλει, παρά το Δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα νόμιμα δικαιώματά μας, να γνωρίζει από τώρα, ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα» συνέχισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Κουτσούμπας: Ψευτοδίλημμα το «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ή πόλεμος

«Ψευτοδίλημμα» χαρακτήρισε το «συνεκμετάλλευση και υποχώρηση με την Τουρκία ή σύγκρουση και τελικά πολεμική εμπλοκή» ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δική του παρέμβαση.  Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε πως το συγκεκριμένο «είναι εξίσου επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη».  

Τέλος προειδοποίησε πως «οι έντονοι ανταγωνισμοί, για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις. Τέτοιοι ανταγωνισμοί βρίσκονται πίσω από τις πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Λιβύη».