Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε για μία ακόμη φορά χθες κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τον χειρισμό της στα Εθνικά θέματα και ειδικά απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και πίεσε εκ νέου την κυβέρνηση να ζητήσει επέκταση των κυρώσεων που αποφασίστηκαν με τον ίδιο ως πρωθυπουργό στην σύνοδο κορυφής τον περασμένο Ιούνιο.

Και μπορεί στην σύνοδο που θα διεξαχθεί τώρα να μην δώσει το παρόν, αφού τη θέση του θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες και να ασκεί πίεση στους ηγέτες με τους οποίους συνομιλεί, προκειμένου να καταδικάσουν έμπρακτα τις παράνομες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ίδιο άλλωστε έκανε και χθες στην συνάντηση του με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, στον οποίο έθεσε το ζήτημα της κλιμάκωσης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με την υπογραφή της συμφωνίας με την σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης.

Για το ζήτημα αυτό ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει και με τους ηγέτες των Ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, όπως άλλωστε προανήγγειλε χθες από την Βουλή, τους οποίους θα συναντήσει σήμερα στις Βρυξέλλες καθώς έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως τόνισε στην συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρέσβη, αλλά και στην ομιλία του στη Βουλή,  υποστηρίζει πως η τούρκικη προκλητικότητα πηγάζει από τις συμμαχίες που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, τη συνεργασία 3+1 και τον αγωγό EastMed αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και επιμένει πως η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει και προς την πλευρά της ΕΕ, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εξάλλου σήμερα, έστω και χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όπως προαναφέραμε θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσει ενόψει τους προϋπολογισμού, ο οποίος κατατίθεται από την κυβέρνηση το Σάββατο κι αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου.