«Υπάρχει ένα πλαίσιο επαφών του πρωθυπουργού και της ελληνικής διπλωματίας με άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, ώστε να απομονωθεί διπλωματικά η Τουρκία απέναντι στις παράνομες, κατά το Διεθνές Δίκαιο, ενέργειές της με αποκορύφωμα την άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα.

Ήδη από χθες, έχει δει το φως της δημοσιότητας το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο αναφέρεται ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και η Λιβύη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Όπως τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, στο κείμενο των συμπερασμάτων ικανοποιούνται τρία θέματα που έχει θέσει η κυβέρνηση για τις τουρκικές προκλήσεις:

  • Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας,
  • η ρητή αναφορά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και
  • η διατύπωση της ανεπιφύλακτης στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Αυτά τα τρία πράγματα δίνουν την πολιτική “ομπρέλα” ώστε όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες της ΕΕ αλλά και οι υπουργοί να μπορέσουν να εξειδικεύσουν ένα πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα ακόμα και με κυρώσεις, εάν χρειαστεί» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι το πλαίσιο των κυρώσεων υπάρχει αλλά τόνισε ότι αυτό που η Ελλάδα επιδιώκει είναι μια ευρύτερη ευρωπαϊκή «ομπρέλα» στήριξης και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάσουν τις τουρκικές προκλήσεις και να δηλώσουν ότι το μνημόνιο Τουρκίας  -Λιβύης είναι παράνομο.

«Η Ελλάδα θα έχει δίπλα της όλους τους συμμάχους της εάν χρειαστεί και ελπίζουμε να μη χρειαστεί» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για το εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μείνει μόνη σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της.

Σχόλιο πηγών του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Πέτσας, αφήνοντας ελπίζουμε πίσω του τις λογικές του δόγματος της "λεπτής γραμμής", έδωσε σήμερα για πρώτη φορά το σήμα ότι η κυβέρνηση δε θα βασίζεται πια απλά στη διεκδίκηση καταδικαστικών δηλώσεων, αλλά θα αξιοποιήσει, εντός της ΕΕ και πολιτικά, το πλαίσιο κυρώσεων που καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 2019. Είναι θετικό που αναφέρθηκε στην επεξεργασία κυρώσεων έναντι της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ελπίζουμε να υποστηρίξει ενεργά και την επέκταση των κυρώσεων για το κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ που βρίσκεται εντός της περιοχής της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.