Κι ενώ η προανακριτική θα συνεχιστεί τελικά για τρείς ακόμη μήνες, στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως ήδη η υπόθεση έχει καταρρεύσει, πως είναι φανερό πως δεν μπορεί να στοιχειωθεί καμία κατηγορία σκευωρίας και πως το μόνο που απομένει να φανεί τους επόμενους μήνες είναι το μέγεθος του σκανδάλου Novartis.

Καταρχήν, όπως επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την ολοκλήρωση της κατάθεσης Αγγελή, το όνομα του πρώην υπουργού, δεν έχει αναφερθεί πουθενά κι από κανέναν. Κανένας μάρτυρας δεν έχει πει πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναμείχθηκε με κάποιο τρόπο στην διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη.

Ο κ. Αγγελής μάλιστα, ενώ μίλησε για τον «Ρασπούτιν», αρνήθηκε να πει πως το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Όσον αφορά το πρόσωπο ή τα πρόσωπα με τα οποία «συνωμότησέ» ο «Ρασπούτιν», ενώ χθες το μεσημέρι ο κ. Αγγελής χαρακτήριζε τον πρώην πρωθυπουργό «ηθικό αυτουργό του ηθικού αυτουργού!» στη συνέχεια και λίγο πριν ολοκληρωθεί η εξέταση του απαντώντας στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος τον ρώτησε ευθέως εάν καταγγέλλει εμπλοκή του Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε «κανένας δόλος και καμία ευθύνη Τσίπρα», τονίζοντας πως ορθώς δε βρίσκεται στην προανακριτική. 

Παράλληλα κατέρρευσε ουσιαστικά χθες και η υπόνοια πως η «σκευωρία στήθηκε» μεταξύ του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της κ. Τουλουπάκη, αφού η ολομέλεια εφετών απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, για την ανάθεση της υπόθεσης Novartis σε ειδικό εφέτη  ανακριτή.

Οι εφέτες κατά πλειοψηφία με ψήφους 69 κατά, 40 υπέρ και 3 λευκά, έκριναν ότι η δικογραφία θα πρέπει να παραμείνει στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς και η κύρια ανάκριση στους ανακριτές κατά της διαφθοράς.

Ουσιαστικά λοιπόν, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ έμεινε ένας… σκευωρός, χωρίς κανέναν συνεργάτη, κάτι που από μόνο του σημαίνει πως η κατηγορία περί σκευωρίας έχει καταρριφθεί.

«Όσο και να προσπαθεί η ΝΔ, η Επιτροπή επιβεβαιώνει πως η μόνη σκευωρία είναι αυτή της προσπάθειας συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis» έλεγαν χαρακτηριστικά χθες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας επίσης πως «με την κατάθεση του επίσημου  έγγραφου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, επιβεβαιώθηκε η εμπλοκή πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ στο σκάνδαλο Novartis. Το έγγραφο αυτό, ο κ. Αγγελής όχι μόνο δεν το αμφισβήτησε αλλά τόνισε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έγγραφο».

Μπορεί η προανακριτική λοιπόν να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, που σημαίνει πως ακόμη υπάρχει δρόμος μπροστά, όμως ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν βεβαιότητα πως θα συνεχίσουν να καταρρέουν οι αιτιάσεις των ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για σκευωρία στην υπόθεση Novartis, ενώ αντίθετα το μέγεθος του σκανδάλου θα έρχεται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια.