Μπορεί τόσο ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και τα κορυφαία στελέχη του να αρνούνται πως το «άνοιγμα» αφορούσε εξ αρχής κυρίως τον χώρο του κέντρου και πιο συγκεκριμένα της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά όποιος δει τα στελέχη που ενισχύουν αυτή την προσπάθεια και συντάσσονται στο πλευρό του κ. Τσίπρα αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται.

Η κεντρική επιτροπή ανασυγκρότησης ήταν ένα πρώτο δείγμα πως η διεύρυνση αφορά κυρίως στελέχη που ανήκαν παλιότερα στο ΠΑΣΟΚ κι αν υπήρξε η παραμικρή… αμφιβολία η εκδήλωση που ακολούθησε στο ξενοδοχείο Caravel κι αφορούσε την ένταξη των 120 ΠΑΣΟΚογενών στελεχών, έβαλε τέλος σε οποιαδήποτε αμφιβολία για το που στοχεύει η διεύρυνση και τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν αυτοί που έσπευσαν να δηλώσουν «παρών».

Μάλιστα η εκδήλωση στο Caravel φαίνεται πως ήταν απλά το πρώτο… δείγμα, αφού ανάλογες εκδηλώσεις ετοιμάζουν τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόσο στην Κρήτη όσο και στη Θεσσαλονίκη όπου μάλιστα εκεί λένε πως η εκδήλωση για τη διεύρυνση δεν θα γίνει σε αίθουσα ξενοδοχείου, αλλά σε γήπεδο. Το οποίο δηλώνουν σίγουροι πως θα γεμίσει!  

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι δεδομένο πως έχει ξεχωρίσει κάποια πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία όχι μόνο τα καλοδέχτηκε στο κόμμα, αλλά κάνει σαφές παντού και σε κάθε ευκαιρία πως βρίσκονται πλέον στο στενό του περιβάλλον και πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον «νέο ΣΥΡΙΖΑ». Κάποιοι από αυτούς είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Νίκος Μπίστης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης αποτελεί, ένα από τα πρόσωπα πάνω στα οποία ο Τσίπρας στηρίζεται για την διεύρυνση με τον «ευρύτερο χώρο». Ήδη μετά την εκλογή του την 7η Ιουλίου με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέλαβε το πόστο του τομεάρχη προστασίας του πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικότερα είναι ένα πρόσωπο που ο Αλέξης Τσίπρας εμπιστεύεται και με το οποίο βρίσκεται συχνά σε επαφή.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μάλιστα χρίζει ευρείας αποδοχής και από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που θα παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Η Ξενογιαννακοπούλου θεωρείται γενικά «άφθαρτη», παρά το πέρασμα της από το ΠΑΣΟΚ κι ένα πρόσωπο που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε πολλούς τομείς. Μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση και το Νίκο Μπίστη ανέλαβαν και το «βάρος» των επαφών με τους «ΠΑΣΟΚογενείς», προκειμένου να ενταχθούν στην διεύρυνση. 

Κοντά στον Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται και ο Νίκος Μπίστης, που έχει μακρά θητεία σχεδόν σε όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η εμπειρία του μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του κόμματος και στο να βρει τρόπους να διεισδύσει σε διάφορους τομείς της κοινωνίας.  

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Στέφανο Τζουμάκα, ο οποίος μάλιστα στην ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΕΑ δήλωσε «αριστερός», αλλά με όραμα την διακυβέρνηση της χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που έχει οριστεί διευθυντής της Κ.Ο.  Μάλιστα οι Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου και Μπίστης συμμετέχουν στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» του Αλέξη Τσίπρα, αποδεικνύοντας πως ο λόγος τους γενικά «μετράει» στο νέο ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζεται ο πρόεδρος του.