Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και άλλοτε υπουργός Εξωτερικών της, χαρακτήρισε «πλήγμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, πρότεινε την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για κοινή προσφυγή στη Χάγη με «όπλο» την ειδική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, τάχθηκε ενάντια στην παραπέρα «στρατιωτικοποίηση» της κατάστασης εκ μέρους της Ελλάδας αλλά σημείωσε παράλληλα πως η υποχρεωτική στράτευση των Ελλήνων στα 18 βρίσκεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και πως η επιμήκυνση της θητείας«δεν θα έπρεπε να αποτελεί ταμπού». 

Συγκεκριμένα η Ντόρα Μπακογιάννη, σημείωσε, 

Για την ειδική σχέση Τουρκίας – ΕΕ: «Να αναπροσαρμόσουμε τη στάση μας απέναντι στη Τουρκία. Πορευτήκαμε με τη λογική του Ελσίνκι, δηλαδή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.  Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Με τη λογική μιας Ειδικής Σχέσης που θα διαμορφωθεί μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας που θα συμπεριλαμβάνει και ζητήματα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής. 

Να μην επιτρέψουμε τη διαμόρφωση μιας συναλλακτικής διπλωματίας, στη βάση του πολιτικού κυνισμού. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δέχθηκαν ένα πλήγμα κάτω από τη μέση με το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Γι’ αυτό έχουμε επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο.

Η Άγκυρα γνωρίζει ότι έχει ανάγκη την ΕΕ και αυτό πρέπει να είναι η βάση της ευρωπαϊκής προσέγγισης. Κίνηση ακραίας διεκδίκησης από τον Ερντογάν. Αλλά η Συμφωνία έχει αδυναμίες και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Γιατί παραβιάστηκε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην εν λόγω περιοχή».

Για την αιτία πίσω από το μνημόνιο με τη Λιβύη: «Η Τουρκία από την ώρα που έγιναν τα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας ένιωσε απομονωμένη και έξω από τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο. Ο Ερντογάν προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις στη Λιβύη. Οι επικείμενες επαφές Μητσοτάκη με Τραμπ και Πούτιν θα είναι κομβικής σημασίας.

Ο διεθνής παράγοντας δεν θα αποδεχθεί μία δεύτερη Συρία στη Μεσόγειο. Η παραβατική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, έχει διπλωματικά όπλα, έχει συμμάχους. Με Αλβανία, Ιταλία και Αίγυπτο να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για ΑΟΖ. Η Αλβανία οφείλει να καταλάβει ότι εκτός από τα δικαιώματα της μεινότητας, οφείλει να έχει την Ελλάδα σύμμαχο για να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή της πορεία. Οι μαύρες τρύπες των οριοθετήσεων πρέπει να κλείσουν στα Δυτικά και στα Νότια».

Για την από κοινού προσφυγή στη Χάγη: «Λυπάμαι που εδώ και αρκετά χρόνια η Ελλάδα είναι απούσα από τα τεκταινόμενα στη ζωτική της περιοχή. Να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, έστω για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ. Δεν φαίνεται να υπάρχει οριστική λύση για την υφαλοκρηπίδα με διμερή συμφωνία. Γι’ αυτό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επεδίωκε την από κοινού προσφυγή στη Χάγη. Υπήρξε ολιγωρία από τις ελληνικές και τουρκικές κυβερνήσεις.

Είναι στο συμφέρον μας να επανεκκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις μας στην κατεύθυνση αυτή.  Το σενάριο υπογραφής συνυποσχετικού δεν είναι αδύνατο. Επετεύχθη μια φορά το 1975, μπορούμε όμως να το ξαναπροσπαθήσουμε. Και καθοριστικός παράγοντας θα είναι η προσπάθεια δημιουργίας Ειδικής Σχέσης με την Ευρώπη.  Είναι εύκολο να υπογραφεί συνυποσχετικό; Όχι, δεν είναι εύκολο ούτε έχω αυταπάτες ότι μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά πρέπει να πούμε ξεκάθαρα στους Τούρκους ότι η προσφυγή στη Χάγη θα δώσει αξιόπιστη και οριστική λύση».

Για πιθανή απάντηση στις προκλήσεις: «Πολλοί λένε να κατεβάσουμε φρεγάτες: η εκ μέρους μας στρατιωτικοποίηση της κατάστασης ρίχνει νερό στον μύλο της Τουρκίας. Δεν πρέπει να κάνουμε τη χάρη της Τουρκίας να κυλήσουμε σε ακραία ρητορική».

Για το μεταναστευτικό: «Καμία Ένωση δεν μπορεί να αποδεχθεί τη λογική ότι είναι όμηρος μιας χώρας που εκβιάζει για να πετύχει τους δικούς της στόχους».

Για την υποχρεωτική θητεία στα 18: «Στο πρόγραμμα της ΝΔ είναι η υποχρεωτική θητεία στα 18. Η επιμήκυνση της θητείας σε στρατό ξηράς και άλλα όπλα δεν μπορεί να είναι ταμπού». 

Για τον Ερντογάν: «Τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν έχει αλλάξει και χαρακτήρα. Το πραξικόπημα του άλλαξε τον χαρακτήρα. Αλλά ο Ερντογάν αυτό που λέει αυτά κάνει. Αυτό δεν είναι καλό σε αυτή τη φάση. Τα πιστεύει και τα υποστηρίζει. Με τον Ερντογάν πρέπει να κάνεις καθαρές κουβέντες».

Κατά των αλλαγών στη θητεία ο πρώην ΥΠΕΘΑ Αποστολάκης

Κατά της άποψης που εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη για τη στρατιωτική θητεία, εκφράστηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, μοναδικός που συμμετείχε στην εκδήλωση αν και προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες λύσεις πρόχειρες και με προσωρινά αποτελέσματα, λέγοντας: «Ακούστηκαν κουβέντες για αύξηση θητείας και στράτευση στα 18. Αυτές είναι εμβαλωματικές λύσεις. Ούτως ή άλλως χρειάζονται ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, χρειάζονται ευρύτερες λύσεις».