Το συνέδριο που είχε κεντρικό σύνθημα «Επανεκκινούμε την Ευρώπη, πηγαίνουμε Αριστερά», ολοκληρώθηκε με την έγκριση του Πολιτικού Κειμένου και την εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος.

Νέος Πρόεδρος του ΚΕΑ εξελέγη ο Χάιντζ Μπιρνμπάουμ («Η Αριστερά» DieLinke, Γερμανία). Σε  θέση Αντιπροέδρου, εξελέγη η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και της απερχόμενης Π.Γ. του ΚΕΑ.

Α’ Αντιπρόεδρος εξελέγη η  Μαΐτέ Μόλα (Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία). Επίσης, εξελέγησαν   αντιπρόεδροι οι: Άνναα Μίκολα (Αριστερή Συμμαχία, Φινλανδία), Πιερ Λοράν (ΚΚ Γαλλίας), Μαργκαρίτα Μίλεβα (Βουλγαρική Αριστερά) και  Πάολο Φερρέρο (Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλία).

Στην νέα Εκτελεστική Γραμματεία του ΚΕΑ επανεξελέγησαν, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λευτέρης Στουκογεώργος και η Όλγα Αθανίτη, μέλη της Κ.Ε. του κόμματος.

Στην ομιλία του, ο Πάνος Σκουρλέτης, Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, είπε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για επιθετικές πρωτοβουλίες συνεργασιών, δημιουργίας μετώπων ενάντια στην άνοδο του νεοφασισμού και της Ακροδεξιάς. Τόνισε ότι «δεν αρκούν μόνο οι αναλύσεις, όσο ορθές κι αν είναι αυτές. Απαιτείται να αναλάβουμε όλοι το ρίσκο της παρέμβασης. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα, έτσι και το ΚΕΑ δεν αποτελεί τον μοναδικό εκφραστή της Αριστεράς. Η ταυτότητα της πολύμορφης, σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς διαμορφώνεται από την ανάγκη υπεράσπισης των αδυνάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών και συνολικά, από την αντιμετώπιση της οικολογικής και κλιματικής κρίσης, από τη διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τα τμήματα της Σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύονται από τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά και με δυνάμεις της ριζοσπαστικής Οικολογίας. Είναι η ανάγκη να επανασυστηθούμε στους λαούς μας και ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, που ίσως δεν μας γνωρίζουν».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην υπουργός Εξωτερικών, και Τομεάρχης Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, παρουσίασε στο συνέδριο την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως παράδειγμα επίλυσης διαφορών μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας και ως παράγοντα σταθεροποίησης μιας ιδιαίτερα ασταθούς περιοχής. Οι πάγιες αρχές της Αριστεράς στην εξωτερική πολιτική, δηλαδή ο διεθνισμός, ο πατριωτισμός και η επιδίωξη της ειρήνης, επιβάλλουν στις προοδευτικές δυνάμεις να έχουν ανοικτό μέτωπο απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Οφείλουν όμως να μελετήσουν με προσοχή θέματα ταυτότητας, τα οποία πολλές φορές προσδιορίζουν τις πολιτικές συγκρούσεις την εποχή της παγκοσμιοποίησης.