«Μέχρι και σήμερα τέτοιον λογαριασμό δεν βρήκαμε», είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε παρέμβαση του στην ολομέλεια, νωρίτερα σήμερα.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την υπερφορολόγηση που επέβαλε τα προηγούμενα χρόνια, έκλεισαν μαζικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Απάντησε επίσης, με στοιχεία, για τις δεξαμενές που μετέτρεψαν το δημοσιονομικό κενό σε δημοσιονομικό χώρο.

«Όταν μειώνεις φορολογικούς συντελεστές, περισσότεροι πολίτες μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22%, αυξήθηκε η εισπραξιμότητα του από το 80% στο 85%», είπε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι σημαντική ήταν η αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ. Βασικός παράγοντας για την βελτίωση της εισπραξιμότητας ήταν η αλλαγή του οικονομικού κλίματος και, ιδίως για την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ο ειδικός λογαριασμός

«Λέτε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακυρώνει τις μειώσεις φόρων που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μας δίνετε ένα νόμο που έχετε ψηφίσει μια μείωση φόρου και εμείς την ακυρώνουμε; Όλα ήταν λόγια του αέρα. Ήταν προεκλογικές υποσχέσεις στην περίπτωση που καταφέρνατε να εκλεγείτε και στην περίπτωση που δημιουργούνταν αυτός ο περίφημος λογαριασμός», σχολίασε την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε, στο σημείο αυτό, τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τις οποίες θα άνοιγε ειδικός λογαριασμός στον οποίο θα κατετίθεντο, τις επόμενες ημέρες, 5,5 δισ. για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Τέτοιος λογαριασμός δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού

Ο υπουργός σχολίασε και την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις. «Εκτιμήσεις και προβλέψεις κάνουμε και εμείς και εσείς. Σε όλο τον κόσμο έτσι χαράσσεται η οικονομική πολιτική, με εκτιμήσεις και προβλέψεις. Εμείς εκτιμούμε ρυθμό ανάπτυξης 2,8. Εσείς ισχυρίζεστε ότι σωστές είναι οι εκτιμήσεις των θεσμών για ρυθμό ανάπτυξης 2,3. Συμφωνούμε συνεπώς, ότι το 2020, με κυβέρνηση της ΝΔ, η οικονομία θα πάει καλύτερα από το 2019, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο δημοσιονομικός χώρος

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου, τον οποίο απέδωσε στα αυξημένα έσοδα ύψους 869 εκατομμυρίων, από ΦΠΑ, από τον Ιούνιο και μετά, λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και του οικονομικού κλίματος. Τον απέδωσε επίσης και στη μείωση, κατά 410 εκατομμύρια των οροφών δαπανών που δεν θα εκτελούνταν, και στην πολύ καλύτερη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. «Αποδεικνύεται πως όταν μειώνεις φορολογικούς συντελεστές περισσότεροι πολίτες μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% αυξήθηκε η εισπραξιμότητα του από το 80% στο 85%.