Η ελληνική διπλωματία θα συνεχίσει και αυτή την εβδομάδα τον διπλωματικό γύρο επαφών, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, που φέρεται έτοιμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σαράτζ. Μετά τη Γενεύη, όπου χθες ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ενώ αύριο θα βρίσκετια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μεθαύριο στην Ιορδανία, όπου θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.

«Ανύπαρκτα» χαρακτήρισε τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολη για τα θαλάσσια σύνορα, ο Νίκος Δένδιας στη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκοτέρες με τον ΓΓ του ΟΗΕ να ενημερώνει τον Έλληνα υπουργό ότι θα στείλει το εν λόγω μνημόνιο στις νομικές υπηρεσίες του Οργανισμού, ώστε να έχει άποψη. «Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον γενικό γραμματέα ότι κατά την κρίση μας τα μνημόνια είναι ανύπαρκτα και ότι υπεγράφησαν από μια κυβέρνηση που δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση, από τη συμφωνία του Σεϊράτ για τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία. Όπως επίσης τους κινδύνους, που οι, εναντίον του δικαίου της θάλασσας, τουρκικές απόψεις, που επιβλήθηκαν στη Λιβύη, δημιουργούν για την περιοχή», είπε μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας.

Αμυντική Θωράκιση της χώρας το επόμενο διάστημα

Στο απόηχο πάντως των τουρκικών προκλήσεων η Ελλάδα «θωρακίζεται» έναντι των γειτόνων της, ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα και το ετοιμοπόλεμο των δυνάμεών της. Οι κινήσεις μάλιστα γίνονται άμεσα, με τα νέα να αναμένονται πιθανότατα πριν την αλλαγή του έτους. Σημειώνεται ότι μόνο τη Δευτέρα σημειώθηκαν 27 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά και μια εικονική αερομαχία. 

Τα επόμενα βασικά βήματα στους εξοπλισμούς

1. Αγορά ή ενoικίαση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) πολλαπλών ρόλων. Πρόκειται για δύο ή τρία αρχικά, μπορούν να φέρουν οπλισμό και να επιτηρούν θαλάσσιες ζώνες με ζωντανή εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων. Στις επαφές του υπουργείου Άμυνας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα οδηγήσουν σύντομα στην παραγωγή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σημείωσε ότι καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ήδη αναπτύξει 3-4 πρωτότυπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ ένα ακόμα πρωτότυπο θα δοκιμαστεί το καλοκαίρι στη Θεσσαλία.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Άγκυρας για τη δημιουργία εγκατάστασης αεροδρομίου για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) στην περιοχή Λευκόνοικο, στα κατεχόμενα εδάφη του νησιού έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

2. Αγορά μικρότερων drones για το Πολεμικό Ναυτικό (MQ-8 B) που επιχειρούν ήδη στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. 

3. Αναβάθμιση των 85 μαχητικών F-16 στην τελευταίας τεχνολογίας έκδοση, την Block 70/72, τα οποία θα αποκτήσουν εφάμιλλες δυνατότητες με τα υπερσύγχρονα F-35 χωρίς τα stealth χαρακτηριστικά. 

4. Αγορά νέων σύγχρονων φρεγατών όπως οι γαλλικές Belh@ra που κατασκευάζει η γαλλική Naval Group. Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες.