Αρκετά ήταν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού και έπειτα από τις καταγγελίες για το νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας στους δρόμους της πρωτεύουσας, πήραν το μέρος της ΕΛΑΣ, μιλώντας για «fake news». 

Σαν έκπληξη ήρθε όμως, η τοποθέτηση του ίδιου του πολιτικού προϊσταμένου της Αστυνομίας, υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ο τελευταίος παίρνοντας τον λόγο στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό, μίλησε μεν για «μεμονωμένες περιπτώσεις περιστατικών με άνδρες των ΜΑΤ», τονίζοντας όμως πως αυτοί «δεν έχουν το δικαίωμα να ακυρώνουν το σώμα». 

Τους προειδοποίησε μάλιστα πως «εάν δεν αντέχουν την πίεση της στιγμής, αν δεν έχουν την αναγκαία αυτοσυγκράτηση, δεν κάνουν γι αυτή τη δουλειά». Άφησε μάλιστα αιχμές και για τις περίφημες… ΕΔΕ λέγοντας πως «οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου δεν δίνουν πλήρη απάντηση στην κοινωνία» και πως σ’ αυτό το πρόβλημα «κλειδί μπορεί να αποτελέσει ο Συνήγορος του Πολίτη. 

«Η εμπλοκή μιας ανεξάρτητης αρχής, είναι συνεπώς απαραίτητη ως πρόσθετο εχέγγυο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο υπουργός, και ενημέρωσε τη Βουλή για τη δημιουργία «επιτροπής που θα ελέγχει κατά πόσο η ΕΛΑΣ συμμορφώνεται στα πορίσματα διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας του Συνηγόρου του Πολίτη».

Παράλληλα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει τα των συναθροίσεων. «Οι δρόμοι θα πάψουν να είναι κλειστοί ασυλλόγιστα, απροειδοποίητα και μοιρολατρικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιπαράθεση με Βούτση: «Πόσα από τα 321 περιστατικά πήγατε στον εισαγγελέα;»

Σε αντιπαράθεση που είχε με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Βούτση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, κατεγράφησαν 321 περιστατικά αστυνομικής βίας μόνο για το β' εξάμηνο του 2017 και ρώτησε Πόσά από αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε στον εισαγγελέα;». 

Για να δώσει μόνος του την απάντηση: «Τίποτα δεν κάνατε. Καμώνεστε πως ανακαλύψατε τώρα την αστυνομική βία» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «όταν υπάρχει ζήτημα παράβαση του νόμου και του Συντάγματος, θα είμαστε σκληροί και άτεγκτοι, και θα το στέλνουμε στον εισαγγελέα».