Η διπλωματική αντεπίθεση της ελληνικής κυβέρνησης ξεδιπλώνεται σε πολλαπλά μέτωπα με αιχμή τα ταξίδια του Νίκου Δένδια στο εξωτερικό και τελευταίο σταθμό το Ριάντ όπου ο υπουργός εξωτερικών είχε συνάντηση με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, όπου και εξήγησε τις θέσεις της Αθήνας για τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας. «Συμφωνήσαμε στην κοινή αντίληψη ότι τα memoranda, δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρατηρούμε την κατάσταση και θα έχουμε συντονισμό ενεργειών από εκεί και πέρα», είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Δένδιας.  

Και η Αίγυπτος στο παιχνίδι

Μετά τις καταδίκες Αμερικής, Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και Ισραήλ ήταν η σειρά της Αιγύπτου να χαρακτηρίσει άκυρες και ανυπόστατες τις συμφωνίες που υπέγραψε ο Λίβυος Πρωθυπουργός Σάρατζ με την Τουρκία και ζητά με επιστολή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθούν, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Αλ Σίσι έχει συχνά υποστηρίξει πως η κυβέρνηση στη Λιβύη είναι όμηρος των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Οι κινήσεις Γαλλίας και Ιταλίας

Το σενάριο της γαλλικής εμπλοκής παραμένει ακόμη ανοιχτό, καθώς δημοσίευμα των ΝΕΩΝ υποστηρίζει ότι το ωκεανογραφικό Pourquois Pas έχει ζητήσει άδεια από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών για έρευνες νοτίως της Κρήτης την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει επίσημη ενημέρωση για το γαλλικό ωκεανογραφικό, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, όπως είχε πράξει ανώτατη διπλωματική πηγή την προηγούμενη εβδομάδα.  

Στην διπλωματική σκακιέρα εμπλέκεται και η Ρώμη που διατηρεί σχέσεις με το καθεστώς Σάρατζ στη Λιβυή, κυρίως διότι ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία. Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάγιο επισκέφτηκε σήμερα την Λιβύη και συνάντησε τόσο τον Σάρατζ όσο και τον στρατάρχη Χάφταρ, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να δει τον Νίκο Δένδια για τον περαιτέρω συντονισμό των κινήσεων των δυο χωρών.

Η συμφωνία Τρίπολης – Άγκυρας διχάζει και την Τουρκία

Η συμφωνία Τρίπολης - Άγκυρας προκαλεί πάντως εσωτερικούς τριγμούς και στην Άγκυρα, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσαρογλου να αμφισβητεί το σκοπό της συμφωνίας με τη Λιβύη. «Τι δουλειά έχουμε εμείς στη Λιβύη; Γιατί πήγαμε στον βάλτο της Λιβύης; Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μαθήματα να βγάλει συμπεράσματα από όσα συνέβησαν στη Συρία», είπε χθες ο κ. Κιλιντσάρογλου .

Η κυβέρνηση κρατά κλειστά χαρτιά για την Χάγη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αποκαλύψει την πρόθεση ή μη της ελληνικής κυβέρνησης να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σχολίασε πως η όποια απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Η Κυβέρνηση διατηρεί την πρωτοβουλία κινήσεων να κάνει αυτό που χρειαστεί όταν το επιλέξει», είπε ο κ. Πέτσας. Χθες η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε πως η προσφυγή στη Χάγη θα δώσει αξιόπιστη και οριστική λύση, αφού όπως είπε, «σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί διερευνητικές επαφές θα βγει χαμένη».