Οι βραχονησίδες μπορούν να αξιοποιηθούν ως ενεργειακοί κόμβοι (energy hubs) με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, μικρών αιολικών, καθώς και με αξιοποίηση της ενέργειας από τα κύματα, επεσήμανε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση Bravo Sustainability Awards με θέμα «Η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής σε συνθήκες κλιματικής κρίσης», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο κ. Κρεμλής τόνισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που είναι από τα πιο φιλόδοξα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς περιλαμβάνει πιο υψηλούς στόχους (για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) σε σχέση με εκείνους που προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες. Σημείωσε επίσης, ότι το αποτέλεσμα της πρόσφατης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Βαρκελώνη, ήταν απογοητευτικό.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ανέφερε ότι το τελικό κείμενο του ΕΣΕΚ, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης θα τεθεί αύριο στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) στη μεταλιγνιτική εποχή, ο υφυπουργός είπε ότι το σχέδιο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από το λιγνίτη. Την επόμενη εβδομάδα θα συσταθεί η διυπουργική επιτροπή που θα εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Σημείωσε τέλος, ότι με την στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που γίνεται τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους μειώνεται παράλληλα και η εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα, καθώς ο ενεργειακός εφοδιασμός θα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον ήλιο και τον άνεμο.