Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία επί του προϋπολογισμού απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε νωρίτερα για «απάτες» εκ μέρους της κυβέρνησης. «Κάποιοι δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν και ότι οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα από αυτούς» είπε ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε στον κ. Τσίπρα από το στάδιο του θυμού όπου βρίσκεται, όπως είπε, να φθάσει σύντομα στο στάδιο της αποδοχής της ήττας. 

««Υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων, κ. Τσίπρα, μετά απο μια μεγάλη απώλεια -στην προκειμένη περίπτωση είναι η απώλεια της εξουσίας: η άρνηση, θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Αν κρίνω απο το ύφος σας, είστε στο στάδιο του θυμού. Εύχομαι να φτάσετε στην αποδοχή, χωρίς να περάσετε από τα ενδιάμεσα» δήλωσε.

«Αναρωτιέμαι σε τι παράδεισο ζούσαμε και δεν το είχαμε καταλάβει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για όσα είπε ο προκάτοχός του για τα έργα της δικής του κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Δεν είστε ανιχνευτής απάτης, είσαστε παραγωγός απάτης. Η απάτη και το ψέμα είναι λέξεις απαγορευμένες για εσάς» τόνισε.

Τα υπερπλεονάσματα και οι «επιτυχίες» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός απέδωσε τις «επιτυχίες» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην αφαίμαξη της οικονομίας με τα υπερπλεονάσματα και αμφισβήτησε ευθέως οπιαδήποτε συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη μείωσή τους.

«Κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν τωνδεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -αλλά και ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση» τόνισε.

Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί και θα πετύχει την μείωση των πλεονασμάτων.

Από τα επιδόματα στο αυξανόμενο εθνικό εισόδημα

Μιλώντας για τον πρώτο προϋπολογισμό της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ, είπε ότι η συνέπεια λόγων και πράξεων επιβραβεύεται από τους πολίτες και ο προϋπολογισμός «γίνεται ο αισιόδοξος οδικός χάρτης για την τρίτη δεκαετία του αιώνα».

«Ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης και του ιδίου «είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους».

«Ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί  κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους» δήλωσε.

Μείωση ΕΝΦΙΑ και Εισφοράς Αλληλεγγύης

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. «Ξέρω ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν» παραδέχτηκε.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης» και «στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες».

Έρχεται αναβάθμιση της οικονομίας

«Μειώσαμε νωρίτερα τον ΕΝΦΙΑ. Δόθηκε νωρίτερα και περισσότερα για επίδομα θέρμανσης. Εως τα Χριστούγεννα, 300.000 ευάλωτα νοικοκυρία παίρνουν έκτακτη επιδότηση. Δόθηκε νέα ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αποπληρώθηκε το ακριβό τμήμα των δανείων του ΔΝΤ. Η ΔΕΗ σώθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ ήταν η θετικότερη. Ούτε τυχαίο είναι ότι σήμερα η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια. Ολα αυτά προετοιμάζουν την ανάβάθμιση της οικονομίας της χώρας» υπογράμμισε.

Για την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες συμφωνίες.

«Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Σεαυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων» δήλωσε.

«Έχουμε δίκιο, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε φίλους. Έχουμε ισχύ, αλλά και φιλική διάθεση. Προϋπόθεση, λοιπόν, για κάθε συζήτηση με την Τουρκία είναι  να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική και την προκλητική πρακτική» υπογράμμισε.