Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2020 και την ίδια ώρα που «η πίττα αυξάνεται κατά 2,8%», προβλέπει νέα περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών στην πίτα του ΑΕΠ αφού φθάνει μόλις στο 1,2% αύξηση στο μέσο μισθό.

«Τα οφέλη από την αύξηση της πίτας τα καρπώνεται μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, αυτή άλλωστε είναι η ταξική ουσία της ανάπτυξής σας» είπε, χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια «προκλητικό» το να αναρωτιέται ο ΣΥΡΙΖΑ ποιά είναι η αιτία μείωσης του μεριδίου του εθνικού πλούτου που πηγαίνει στην εργασία, όταν στον «αντιμνημονιακό» προϋπολογισμό του 2019 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% και την ίδια στιγμή αύξηση του μέσου μισθού 1,4% και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης 1,1%.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που για πρώτη φορά έφερε τον πραγματικό μέσο μισθό στην Ελλάδα πολύ κάτω και έκανε τον εργαζόμενο στην Ελλάδα από τους φτωχότερους εργαζόμενους στον κόσμο» υπογράμμισε.

«Το δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υλοποιείτε την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις τσάκισαν τους μισθούς και η σημερινή έρχεται τώρα να διατηρήσει τους μισθούς όσο χαμηλά τους χρειάζεται το κεφάλαιο και η παραγωγικότητά του για να κλέψει τα όποια εισοδήματα απέμειναν στον ελληνικό λαό με διάφορους τρόπους», ανέφερε.

«Γενικότερα, η πολιτική σας χτυπάει πρώτα και κύρια τους μισθωτούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Χτυπάει όμως και τις μικρές επιχειρήσεις και ειδικά τις επιχειρήσεις που απασχολούν αναλογικά με τα κέρδη τους αρκετούς εργαζόμενους. Γιατί αυξάνετε ελάχιστα και “στα χαρτιά” τον μισθό και αμέσως μετά τον επιστρέφετε στο μεγάλο κεφάλαιο με την μορφή των φοροαπαλλαγών, των άμεσων επιδοτήσεων», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια "ενώ γενικά υπόσχεσθε αύξηση του μισθού, την ίδια ώρα προβλέπετε 1,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους για τους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019. Ολόκληρη η όποια αύξηση μισθού θα εξανεμιστεί λόγω της αύξησης των φόρων".

Τόνισε ότι η κατανομή των εσόδων και των δαπανών του προϋπολογισμού "φωτογραφίζει θαυμάσια την ταξική πολιτική" καθώς για μια ακόμη φορά επιδεινώνει την κατάσταση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και αποδεικνύει πως ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα ακόμα μηχανισμό αναδιανομής προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου".

Δήλωσε ότι η φοροεπίθεση στον λαό εντείνεται καθώς οι συνολικοί φόροι αυξάνουν κατά 800 εκατ. ευρώ, φθάνουν τα 52,2 δισ. ευρώ, οι έμμεσοι φόροι "που ξεζουμίζουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους" αυξάνονται κατά 700 εκατ. ευρώ, φθάνουν τα 28,6 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι αυξάνεται επίσης κατά 300 εκατ. ευρώ στα 11,4 δισ. ευρώ από 11,1 δισ. ευρώ το 2019.

«Ο προϋπολογισμός του 2020, όχι απλά δεν αναιρεί την τεράστια φορολογική επιβάρυνση του λαού που φόρτωσαν στις πλάτες του ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά φέρνει καινούργια, πρόσθετα βάρη. Φυσικά, ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει μόνο χαμένους. Η ταξική πολιτική σε επίπεδο φορολογίας φαίνεται, αν δει κανείς πως το μοναδικό κονδύλι φόρων που μειώνεται, είναι η φορολογία των επιχειρήσεων» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας «όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί, ότι «δεν ακολουθείτε την πολιτική του», η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Συνεχίζετε στον ίδιο δρόμο, τον οποίο έχουν ακολουθήσει διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις και χαρίζετε δισεκατομμύρια ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο».

«Ο προϋπολογισμός σας κύριοι και κυρίες της ΝΔ, είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων. Αποδεικνύει, περίτρανα, πως η ανάπτυξη αυτή για τα μονοπώλια, βασίζεται στην εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, στην φθηνή εργατική δύναμη, στην φοροεπιδρομή στο λαό, στη μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία και την υγεία για να χρηματοδοτούνται οι μεγάλοι όμιλοι, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, στην προώθηση όλων των μέτρων που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο. Αποδεικνύεται πως η μνημονιακή λιτότητα δίνει τη σκυτάλη στη μεταμνημονιακή σύνεση. Πως τα μέτρα, όχι απλά δεν αίρονται με την περιβόητη ανάπτυξή σας, αλλά και κλιμακώνονται», είπε.

Τέλος κατέληξε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.