Η κλιμάκωση της έντασης  στο Αιγαίο είναι η απάντηση της Άγκυρας στον διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας, αφού χθες τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν ρεκόρ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικάνησιά. Μέσα σε 40 λεπτά, τα τουρκικά F-16 πέρασαν 13 φορές πάνω από την Παναγιά, τη Ρω και τις Οινούσσες, πετώντας μάλιστα σε απόσταση αναπνοής πάνω από τα σπίτια. Το σχόλιο βέβαια του υπουργού Άμυνας ήταν ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο η Αθήνα έχει αποφασίσει να αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις: «Από προκλητικούς, αμετανόητους και απροκάλυπτα πλέον επιθετικούς γείτονες. 4.500 χιλιάδες παραβιάσεις μέσα στο 2019 αυτοί; 4.500 αναχαιτίσεις εμείς», είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος στη βουλή.  

Η Τουρκία τραβάει το σχοινί, με τον αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, να απειλεί με γεωτρήσεις αλλά και στρατιωτικές επιχειρήσεις ακόμη και στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην εφαρμογή του Μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης. «Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Υπουργός Εξωτερικών λένε πως το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι παράνομο. Κι εμείς αντιθέτως λέμε πως είναι ένα μνημόνιο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, την ώρα που η Άγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις γεωτρήσεις, νότια της Κρήτης στις αρχέςτου 2020, όπως προανήγγειλε για άλλη μια φορά χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. 

Ενδεικτική της κλιμάκωσηςπου επιχειρεί η Τουρκία, είναι η επαναλειτουργία του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο της Κύπρου. Η Άγκυρα σκοπεύει να το μετατρέψει σεορμητήριο για Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη τύπου Μπαϊρακτάρ ενώ σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, σχεδιάζει την επέκταση του, ώστε να λειτουργεί και ως βάση για μαχητικά F-16. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ηκυβέρνηση δεν αποκλείει την αύξηση κονδυλίων για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως επεσήμανε χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στη βουλή, ενώ ο Νίκος Δένδιας συνεχίζειτην διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας. Χθες από το Αμπου Ντάμπι, σχολίασε πως «Η  Τουρκία έχει συνηθίσει να εκτοξεύει απειλές, αλλά στην πραγματικότητα απειλείτον εαυτό της», ενώ σήμερα θα βρεθεί στην Ιορδανία, για συναντήσεις με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας. 

 Πιέσεις στη Λιβύη ασκεί και η Ιταλία. 

Η Αγκυρα δεν πρέπει να παρέμβει στρατιωτικάστη Λιβύη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, που επισκέφθηκε την Τρίτη την Τρίπολη και άλλες πόλεις της Λιβύης. Αναφερόμενοςστις συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Ντι Μάιο είπε ότι «είναι συμφωνίες με κρίσιμα σημεία, αρχίζοντας από τα θαλάσσια σύνορα», σύμφωνα με τη La Stampa, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση τηςΤρίπολης δεν πρέπει να επιτρέψει την είσοδο Τούρκων στρατιωτών. Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Ντι Μάιο είχε χαρακτηρίσει παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ενώ τις επόμενες εβδομάδες, ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ θα επισκεφθείτη Ρώμη.