Στη Βεγγάζη της Λιβύης, βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο Νίκος Δένδιας, όπου και συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαφτάρ. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο ειδικός απεσταλμένος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, πρέσβης Χ. Λάζαρης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, στην Αθήνα στις 12 του Δεκεμβρίου καθώς και της σχετικής επικοινωνίας του Υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο. Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης.

Ο Ν. Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ για τη Λιβύη και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο. 

 

Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάϊρο, όπου συναντάται με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα.

Η περιοδεία του κ. Δένδια στη Λιβύη έρχεται μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. 

Δένδιας: Οι θέσεις μας συμπίπτουν με τον Χαφτάρ

Για ταύτιση απόψεων με τον στρατηγό Χαφτάρ στο ζήτημα των δυο μνημονίων που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας: «Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία. 

Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για την σταθερότητα στην περιοχή. 

Αμέσως μετά, ήρθα εδώ, στο Κάιρο, όπου είδα τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Sameh Shoukry, με τον οποίο συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, τον κ. Aguilah Saleh Eissa, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα».