Κρίσιμης σημασίας θεωρείται η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό East Med στην Αθήνα μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ, μια συμφωνία που θα ‘συνοδεύσει’ και την αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Η υπογραφή των τριών χωρών για την δημιουργία του αγωγού, ενέχει έναν τριπλό συμβολισμό απέναντι στην Άγκυρα που πάντως δεν περιλαμβάνει την Ιταλία σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, όπου η κυβέρνηση της Ρώμης διαδραματίζει και ένα σημαντικό ρόλο και στο θέμα της Λιβυής. Πρόκειται για έναν αγωγό το υπολογιζόμενο κόστος του οποίου φαίνεται πως ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, που εάν τελικά συμπεριλάβει και την υποστήριξη της Ιταλίας θα αποκτήσει την εμπλοκή τριών κρατών - μελών της ΕΕ, προσδίδοντάς του ασφάλεια και προβλεψιμότητα.

Σήμερα η συνάντηση των τεχνκών κλιμακίων στη Ρώμη για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Σήμερα πάντως στη Ρώμη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων για συνέχιση της διαδικασίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών, οι οποίες έχουν συμφωνία οριοθέτησης από την δεκαετία του ’70 και συγκεκριμένα από το 1977. Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ όμως με την Ιταλία σκοντάφτει στο ζήτημα της.. “κόκκινης γαρίδας”.

Η αντίδραση προέρχεται από το ιταλικό υπουργείο Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας που υποστηρίζει ότι οι Ιταλοί ψαράδες έχουν, για δεκαετίες τώρα, παραδοσιακά αλιευτικά δικαιώματα στο Ιόνιο Πέλαγος και φτάνουν μέχρι τα 6 μίλια των χωρικών μας υδάτων., που σχετίζονται με το ψάρεμα της “κόκκινης γαρίδας” στο Ιόνιο Πέλαγος. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι Ιταλοί επεμβαίνουν και στην οριοθέτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, υποστηρίζοντας ότι και σε εκείνη την περιοχή οι Ιταλοί έχουν παραδοσιακά αλιευτικά δικαιώματα.

Η Ελλάδα και στην τριμερή για την Λιβύη

Η διευρυμένη τριμερής για τη Λιβυή με τη συμμετοχή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και Γαλλίας αναμένεται να στείλει ακόμη ένα μήνυμα στην Άγκυρα για την ευθυγράμμιση των χωρών απέναντι στην Τουρκική πολιτική, ενώ χθες ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Από την πλευρά του, το «δεξί χέρι» του Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ισχυρίστηκε ότι «στην πράξη, η Αίγυπτος είναι πραγματικά ικανοποιημένη με τη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία που επετεύχθη με τη Λιβύη, όπως δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι». «Η θαλάσσια δικαιοδοσία τους επεκτάθηκε» υποστήριξε.  Είπε ακόμα ότι το Κάιρο «γνωρίζει το γεγονός ότι χωρίς την Τουρκία δεν υπάρχει περιφερειακό σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας σχολίασε ότι στο Βερολίνο ξεκίνησε μια διαδικασία συνομιλιών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και πως σχεδιάζεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου η πραγματοποίηση δεύτερης συνάντησης στην οποία θα συμμετάσχει και ο ίδιος.