Οι μέρες χαλάρωσης του Πρωθυπουργού στο Μέτσοβο δεν έβγαλαν λευκό καπνό αναφορικά με τον νέο ένοικο στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον ίδιο να εξακολουθεί να λειτουργεί ως «σφίγγα» στο ασφυκτικό πρέσινγκ των δημοσιογράφων και να μην απαντά στις επίμονες ερωτήσεις για το πρόσωπο που ο ίδιος φαίνεται πως προτιμά. Ο ίδιος πάντως είπε προχθές στους δημοσιογράφους ότι βρίσκεται πιο κοντά στην απόφαση. «Χρόνος υπάρχει ακόμα, χωρίς ωστόσο να έχω αποφασίσει». Στην πραγματικότητα  ο κ. Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του μια μικρή λίστα ονομάτων, η οποία περιλαμβάνει ως κατά βάση πολιτικά πρόσωπα-μεταξύ των οποίων και τον νυν Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και άλλους.

Ισχυρές φαίνεται να είναι ακόμη οι υποψηφιότητες της Μαρίας Δαμανάκη, του Λουκά Παπαδήμου αλλά και του Αλέκου Παπαδόπουλου από την Κεντροαριστερά, ενώ εάν προτιμήσει υποψήφιο από το χώρο της Κεντροδεξιάς, δεν πρέπει να αποκλείονται υποψηφιότητες όπως αυτή του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου αλλά και του Σταύρου Δήμα. Για διαφορετικούς λόγους μέχρι στιγμής, δεν φαίνονται καθόλου πιθανές οι υποψηφιότητες των εκλεγμένων πρώην Πρωθυπουργών, Σημίτη και Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ, Καραμανλή και Σαμαρά από την πλευρά της ΝΔ.  Διαφορετική είναι πάντα η περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου χωρίς πάντως ο Πρωθυπουργός να έχει αφήσει να διαφανεί το εάν ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι μέσα στη σκέψη του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιμένει στον Προκόπη Παυλόπουλο. Το γεγονός ότι ο νυν Πρόεδρος δεν έδωσε το “πράσινο φως” για τη νέα ηγεσία στις τάξεις της δικαιοσύνης προεκλογικά προκάλεσε κάποια “σύννεφα” στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, που, όμως φαίνεται πως έχουν εξαφανιστεί. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένει τον Πρωθυπουργό να κάνει το πρώτο βήμα και αναλόγως να “ζυγίσει” τις κινήσεις του.

Σύμφωνα πάντως με το σκεπτικό που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο θα υποχρεώσει τους γαλάζιους βουλευτές να γυρίσουν την πλάτη σε ένα πρώην δικό τους στέλεχος και πολύ στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, την ώρα που το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ δείχνουν να μην απορρίπτουν την ιδέα ο νυν Πρόεδρος να πραγματοποιήσει και τη δεύτερη θητεία που του δίνει δυνατότητα το Σύνταγμα, όπως έγινε και με τους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Κωστή Στεφανόπουλο και Κάρολο Παπούλια.

Η απόφαση, όμως, δεν επείγει κι αυτό γιατί ως τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν και πρέπει να αρχίσει η σχετική διαδικασία, υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος. Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 7 Μαρτίου και βάσει Συντάγματος, η διαδικασία εκλογής πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο ένα μήνα πριν.