Τα χαρτιά της κυβέρνησης για την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, άνοιξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι πρώτα θα ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος και στην συνέχεια θα ανακοινωθεί το όνομα που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα η κυβερνητική πλειοψηφία. Τοποθέτησε δηλαδή χρονικά την αποκάλυψη του προτεινόμενου ονόματος μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, κλείνοντας έτσι όσα σενάρια ήθελαν μια συνεννόηση με το Κίνημα Αλλαγής που θα περιλάμβανε συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου και ταυτόχρονη σύμπλευση στο θέμα του εκλογικού νόμου.  

Ο εκλογικός νόμος που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα με ανώτατο όριο τις 50 έδρες. Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μια έδρα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης, είναι να εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό που θα πλησιάζει το 40% των ψήφων. Παρά το ότι η πρόταση αυτή συγκλίνει με αυτή που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής, το γεγονός ότι στη Χαριλάου Τρικούπη θέτουν ως όριο τις 35 έδρες για το μπόνους, μειώνει τα περιθώρια σύγκλισης των δυο κομμάτων. 

Ούτως ή άλλως, ακόμη και με το άθροισμα των θετικών ψήφων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος άμεσα, από τις επόμενες δηλαδή εκλογές, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές, κάτι που τη δεδομένη χρονική στιγμή φαίνεται πρακτικά αδύνατο, αφού ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25 που αθροίζουν 110 βουλευτές, έχουν εκ προοιμίου δηλώσει ότι δεν πρόκειται να θυσιάσουν την απλή αναλογική για να συμφωνήσουν στην κυβερνητική πρόταση. 

Βλέπει τους αρχηγούς ο Μητσοτάκης μετά τις ΗΠΑ 

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί κατά μόνας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς αμέσως μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ για να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του στις ΗΠΑ. Οι συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και σε αυτές αναμένεται να γίνει συζήτηση και για τα επόμενα κυβερνητικά νομοθετήματα με αιχμή τον εκλογικό νόμο. Ως προς αυτό, βέβαιη πρέπει να θεωρείται η απόρριψη από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας καλεί Μητσοτάκη να ψηφίσει Παυλόπουλο 

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει πάντως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναινέσει στην πρόταση Παυλόπουλου και να ανανεώσει τη θητεία του σημερινού Προέδρου. «Ο Πρωθυπουργός να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και να αφήσει τα "προεδρικά καλλιστεία". Να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου, με μεγάλη πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο, για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής, απέναντι στην Τουρκία» δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Το ΒΗΜΑ). 

Το ΚΙΝΑΛ ζητά Πρόεδρο από την Κεντροαριστερά 

Στο Κίνημα Αλλαγής έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν Πρόεδρο προερχόμενο από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έχουν επίσης δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν πιθανή πρόταση επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου. «Στο πεδίο της εθνικής συνεννόησης, ένα πρώτο βήμα έγινε πραγματικότητα, με την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό, αφού εμείς αποδείξαμε ότι εννοούμε στην πράξη, τη συναίνεση. 

Κι αν ένα βήμα έγινε, μένουν ακόμα πολλά και η αξιοπιστία όλων μας θα κριθεί στην πράξη. Για παράδειγμα, στον εκλογικό νόμο και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στα ΝΕΑ, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της Χαριλάου Τρικούπη.