Από κυβερνητικής μεριάς, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ακόμα ο υφυπουργός Άμυνας, αρμόδιος για τον συντονισμό για το μεταναστευτικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

Πέραν του συντονισμού ενεργειών, πάντως, κεντρικό αντικείμενο της συνάντησης είναι και η ενημέρωση βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι θα προσέλθουν στο υπουργείο και οι οποίοι προέρχονται από τις περιοχές, όπου θα κατασκευαστούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, αλλά και τα ελεγχόμενα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Πιο συγκεκριμένα, θα πρόκειται για τους βουλευτές Λέσβου, Σάμου, Χίου και Δωδεκανήσων (τα νησιά, όπου θα γίνουν τα κλειστά κέντρα), ενώ πρόσκληση έχουν λάβει και βουλευτές από περιφέρειες της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας, όπου θα γίνουν τα 7-8, σε πρώτη φάση, ελεγχόμενα κέντρα. 

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μια επιχείρηση αναδιάταξης αιτούντων άσυλο στις υπάρχουσες δομές της επικράτειας, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί άνθρωποι από τα νησιά. Μόλις προχθές, άλλωστε, έφτασαν στον Πειραιά περίπου 600 άτομα από τη Σάμο που μεταφέρθηκαν στη δομή της Ριτσώνας.