«Φυσικά και θα εμπλακούμε» αναφέρει ο Τζέφρι Πάιατ σε ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους και απαντώντας στη συζήτηση που άνοιξε μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, σχετικά με την στάση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική κρίση. 

«Δεν θελουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον είναι ένα ξεκάθαρο ναι, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διάφορες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τζέφρι Πάιατ, εξήρε ακόμα την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, λέγοντας: «Ήταν μια φανταστικά πετυχημένη συνάντηση. Το κάνω χρόνια αυτό και σπάνια βλέπω αυτή την επιτυχία. Ο ΠΘ εξήγησε αναλυτικά στις επαφές του τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Έχουμε καλές ειδήσεις και για την παιδεία και για τις επενδύσεις. Έφερε στον προσκήνιο τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό και τεχνολογία. Ήταν μια υποδειγματική παρουσίαση επιπέδου masterclass.

Είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία. Μας έδωσε την αίσθηση ο Μητσοτάκης ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί μα δώσει λύσεις. Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις.

Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι κια ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας. Για μας τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες. Ο ΠΘ έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις ελληνικές ανησυχίες αλλά σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση. Απο τα πιο πετυχημένα σημεία της επίσκεψης του ΠΘ ήταν που παρά το θορυβώδες περιβάλλον στο Οβάλ Γραφείο ήταν αποτελεσματικός και παρουσίασε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις»

Αντιπαραγωγική και προκλητική η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης

Συνεχίζοντας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, απέφυγε να χαρακτηρίσει παράνομη τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, μένοντας στους χαρακτηρισμούς «αντιπαραγωγική και προκλητική». Στο ίδιο θέμα, σημείωσε: «Ο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή». 

Τέλος σχετικά με το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F35, o Τζέφρι Πάιατ, σημείωσε: «Ξεκινήσαμε το διάλογο, θα είναι μακρύς. Αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των F16, διότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα.

Υπάρχει μια συνέχεια με την προηγούμενη κυβέρνηση κι έχουμε κάνει βήματα μπροστά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το τελευταίο εξάμηνο. Θα ενημερωσω τον Τσίπρα για τη συνάντηση όπως είχα κάνει το 2017 με τη ΝΔ μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ».